3D nyomtató is van a belvárosi szupersufniban

fablab
Vágólapra másolva!
A gyerekeinek babaházat gyártani vágyó szülőtől a jó ötlettel rendelkező kezdő feltalálóig mindenkit vár a Holló utcában megnyílt budapesti FabLab. A csekély térítésért használható műhelyben 3D-nyomtatók, speciális szerszámok és segítőkész szakeberek várják a high-tech-cuccokat barkácsolni vágyókat.
Vágólapra másolva!

Bár barkácsolni mindenki tud valamennyire, számtalan akadály állhat egy jó ötlet és a megvalósulás közé. Hiányozhatnak a szerszámok, hiányozhat a kellő nagyságú műhely, sőt az is megesik, hogy a rajzolgatás közben derül ki, hogy hiányzik a tudás. A belváros közepén elindított FabLab mindegyik problémára megoldást kínál. A heti öt-hatezer forintért - egy alsó kategóriás fúrógép áráért - igénybe vehető hely barkácsolni tanít, segít kidolgozni az ötleteket, oktatásokat rendez, ráadásul plafonig van rakva drága szerszámokkal.

A hetedik kerületi szuterénben elindult "modern sufniban" nem csak egyedi dolgokat lehet gyártani profi szerszámokkal, hanem vállalkozásokat is el lehet indítani. Ha a FabLabba bevitt ötlet nem csak a gazdájának a problémáját oldja meg, hanem piacképesnek ítélik az alkotók és a FabLab, a közösség segít elindulni a feltalálónak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bármit le tudnak gyártani: a számítógépen a terv, mellette a késztermék (további képek)

Az alapítók célja, hogy önfenntartóan működjön a műhely. A piaci cégek partnerévé, az induló vállalkozások segítőjévé és az egyetemisták tanulást, tapasztalatszerzést segítő műhelyévé akar válni a FabLab. Már a jelenlegi, apró helyen is elképzelhetőnek tartják, hogy nullszaldósan üzemeljenek. Vannak már olyan projektek - például a Laokoon mozgószövet vagy a PuliSpace - amelyek együtt fognak működni a modern sufnival, azonban újabb ötleteket is várnak.

Az első lépcső azonban a közösség toborzása. Az ilyen műhelyek legfőbb vonzerejének a változatos tudással rendelkező, barkácsolni szerető emberek számítanak. A konzultáció, a közös gondolkodás nem is díjköteles, bárki betérhet beszélgetni, ötletelni. A nyitott műhelyes napokon ráadásul bárki betérhet barkácsolni is.

Az első kelet-európai nyitott műhely

Tizennégy év kellett ahhoz, hogy a Massachusetts Műszaki Egyetemen (MIT) megalakított első FabLab után Budapesten is nyíljon egy bárki által használható műhely. A Neil Gershenfeld által kitalált szervezet közben az egész világon elterjedt, az Egyesült Államok tele van velük, Nyugat-Európa nagyobb városaiban jelen van a hálózat, sőt Indiában is egymás után nyílnak a FabLabok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Csokit ad a rámosolygóknak a FabLabba beköltöztetett automata (további képek)

A budapesti műhely több feladatot és funkciót is kitalált magának még az indulás előtt. Szeretnének a külföldön kapható robotikai készletek forgalmazójává válni, hogy a Fab@home nyomtatóra, Makerbotra vágyóknak ne Amerikából kelljen rendelniük az alkatrészeket. A sokféle nyersanyagal dolgozó csapat akarja elindítani az ország első online művészellátóját is.

Rögtön költözne is tovább

Csak év végéig akar jelenlegi helyén, a Holló utca 12 alatt maradni a FabLab. A közösség építéséhez, az induló projektek kitalálásához szükségük volt egy műhelyre, ám álmaikban jóval nagyobb tér szerepel. A Holló utcai szuterénbe sikerült bezsúfolni egy falnyi akkus szerszámot, több munkaasztalt, találtak helyet két térnyomtatónak, ám a hasonló civil műhelyek fontos elemeinek már nem jutott hely.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A látványos két és fél dimenziós kijelzőből pénze is lehet a műhelynek (további képek)

A csapat szeretné, hogy a nagyméretű anyagok vágására, faragására is használható Shopbottal és egy szintén szekrénnyi méretű lézervágóval- és gravírozóval bővüljön a készlet. Az első elem már meg is van, az egyik tárolódoboz mélyén ott pihen a massachusetts-i laborban lézerrel műanyaglapból kivágott eszterga váza, amibe csak egy motort kéne szerelni, és működhetne. A helyhiány azonban nagy úr. A FabLab helysége ugyan nem zsúfolt, de már a megnyitó napján is látszott, hogy egy nagyobb teret is be tudna lakni a csapat.