Nincs kiút, a jövőben minden 3D-s lesz

mobiltelefon, okos telefon, lg, 3D fényképezőgép
Vágólapra másolva!
Már nem csak az Avatart lehet újra és újra megnézni a több mint félmillió forintért beszerezhető 3D-tévén. Egy év alatt az alsó kategóriás készülékek is megtanultak térbeli képet megjeleníteni, és az olcsóbb digitális kamerák is rögzítenek 3D-s fotót. Hónapok kérdése, hogy a nagyi konyhájában is 3D-s legyen a képkeret.
Vágólapra másolva!

Egy-másfél évnek kellett eltelnie, hogy megszűnjön luxuscikknek lenni a 3D megjelenítés. A térbeli képeket mutatni képes tévék ára lezuhant, lassan már nem is számít extrának a 3D-támogatás, sőt megjelentek az olcsó, passzív szemüveggel használható darabok és hamarosan várható a szemüveg nélküli típusok érkezése is. A drága, csak egy célra használható sztereokamerák mellett megjelentek a tökéletes 3D-s nyaralós képeket készítő olcsó fényképezőgépek. Az LG legújabb androidos csúcstelefonjával pedig a mobilokba is beköltözött a technológia.

Telefonban még csak játék a 3D

Az LG Optimus 3D okostelefon nem árulja el első pillantásra, hogy milyen trükkökre képes. A felületes szemlélő számára csupán ízlésesen kivitelezett, tenyérnyi kijelzővel felszerelt csúcstelefonnak tűnik. Jobban megfigyelve azonban már észrevesszük a hátába gravírozott "stereoscopic" feliratot, a térbeli felvételek készítéséhez szükséges dupla kamerát, és a készülék házának oldalára szerelt 3D gombot is. Ahhoz, hogy a 3D-s megjelenítést kipróbáljuk, a telefonhoz járó 3D Világ szoftverbe kell belépnünk: itt már válogathatunk a YouTube 3D-s csatornájának tartalmai, a gépre telepített hat darab térbeli játék és a saját fotóink és videóink megtekintése között. Ez minden, ami az újfajta élményhez kell, speciális szemüvegre ugyanis nincs szükség, a kijelző, akárcsak egy hologramos pénztárca, szabad szemmel is élvezhető 3D-s képet produkál.

Fotó: Vorigin Dóra [origo]
Az Optimus 3D legjobb funkciója a sztereokamera

A sztereokamera a készülék legjobb funckiója. Az öt megapixeles érzékelők nem szégyenítik meg ugyan a kompakt gépeket, ám remek fotókat lehet velük készíteni. A szemüveg nélküli 3D kijelzőn pedig azonnal meg is mutogathatjuk barátainknak, hogy mit láttunk aznap a városban. A technológia egyetlen hátránya, amelyet a hasonló kijelzővel rendelkező Nintendo 3DS játékgépnél is tapasztaltunk, hogy csak megfelelő szögből nézve áll össze a kép. Ha kicsúszunk ebből a kis sávból, akkor kétdimenziós, szellemképes képet kapunk.

Fotó: Ajpek Orsi [origo]
Nem minden szögből áll össze a szemüveg nélküli 3D kijelző képe

Az Optimus 3D százötvenezer forintba kerül, és jelen formájában nem ajánljuk megvásárlásra, hacsak nem azt akarjuk vele bizonyítani isemrőseink előtt, hogy nagyon képben vagyunk. Alig kínál többet, mint a cég többi csúcstelefonja, ám lényegesen drágább azoknál. Trendjelzőnek, szélzsáknak azonban tökéletesen alkalmas. Azt mondja, hogy egy éven belül egy középkategóriás okostelefonnal is csinálhatunk majd 3D fotót. Ennyi ideje van a Facebooknak, a Flickrnek és a notebookgyártóknak, hogy kitalálják, hogyan lehet megosztani egymással a térbeli fotókat. Ugyanennyi idő áll a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásokat és játékokat fejlesztő cégeknek is rendelkezésére, az ő szoftvereiket igazán fel tudja dobni a szemüveg nélküli 3D, ha ügyesen használják.

Bármelyik pillanatban beveheti a nappalit a 3D

A háromdimenziós tévék jöttek, látták őket, és lassan győzni is fognak. Elterjedésük elkerülhetetlennek tűnik. Egy éve még csak a csúcskategóriás LCD tévék voltak képesek a 3D-s megjelenítésre. Ezekért a készülékekért 4-500 ezer forintot kellett kifizetni, a ráadás szemüvegek pedig további húszezresekkel növelték az új tévé árát.

Alig egy év kellett ahhoz, hogy a 3D-s panelek megjelenjenek a piac alsó szegmensébe tartó készülékekben is. Már 130 ezer forint kifizetése után is hazavihetünk egy térbeli kép megjelenítésére alkalmas készüléket. Az ennyire olcsó tévék ugyan nem Full HD-felbontásúak, és az extrák listája is rövidebb, mint egy csúcskészüléknél, de a térhatású filmek megjelenítésére már alkalmasak. Ráadásul a hagyományos felvételeket térbelivé konvertáló szoftverrel is rendelkeznek, így akár az Egri csillagokat is nézhetjük 3D-ben.

A tévék után a számítógépes monitorok lesznek a 3D-sítés következő áldozatai. A kijelzők piacán ugyanis nem a milliós megrendeléseket leadó gyártók vagy a jövő gépeit kitaláló ipari tervezők diktálnak, hanem a panelgyártók. Ez vezetett oda, hogy a munkára gyakran kényelmesebb 4:3 képarányú, matt felületű laptopokat lassan kiszorították a szélesvásznú, csillogó kijelzővel szerelt típusok.

Térbeliek lesznek a nyaralós fotók

A 3D-hullámot a fényképezőgépek gyártói is megpróbálták meglovagolni - ami logikus lépés részükről, hiszen a 3D-s tévékre térbeli képek kellenek! Először azok a készülékek jelentek meg, amelyek két lencserendszerrel és két érzékelővel voltak felszerelve. A Fuji Finepix W1-es gépét még 2009 őszén mutatták be Japánban. A készülék több mint 80 ezer forintba került, és az egyetlen előnye a 3D-s képkészítés volt.

Forrás: Fujifilm
A családi fényképezőgépekben is megjelent a 3D mód

Két évvel később, a 3D-sítést lehetővé tevő szoftveres trükkök is megjelentek a kamerákban. Ezek azon alapulnak, hogy a gép képes több tíz képet csinálni másodpercenként. A rövid panorámafotózás alatt készült képeket a fényképezőgép szoftvere egy 3D-s képpé rakja össze. A módszer nem feltétlenül alkalmas arra, hogy tökéletes 3D portrékat készítsünk a család tagjairól, a nyaralós fotók között viszont jól néz ki egy-két térbeli fotó. A szegény ember 3D-je effekt ráadásul olcsó, már az 50-60 ezer forintos családi kamerákban is megtalálható.

Hogyan kerül a 3D fotó a nagyi polcára?

Az első 3D-s kamerával együtt jelent meg a szemüveg nélküli 3D-s képkeret is. A Fujifilm megoldása drótnélküli kapcsolaton fogadta az újabb képeket a hozzá tartozó fényképezőgéptől, de SD-kártyát is lehetett csatlakoztatni hozzá. A digitális keret egyetlen hátulütője az volt, hogy a hozzá tartozó kamerához hasonlóan közel százezer forintba került. Az árcsökkenés azonban ezt a piacot is elérte: a Rollei 3D-s megjelenítője 82 ezer forintba kerül, az Aiptek 20 centiméteres képátlójú keretét pedig már 60 ezer forintért meg lehet venni.

Forrás: [origo]
A 3D képkeretek árának még van hová csökkenniük

A csekélyebb mértékű árcsökkenést az indokolja, hogy a képkeretekhez más technológiát használó kijelzőpanelek szükségesek. Míg a tévé és számítógépipar számára gyártott, szemüveggel nézhető kijelzők már viszonylag olcsók, a szemüveg nélküli 3D megjelenítők még kevés eszközben találhatók meg. A Nintendo 3DS játékgépe az egyik ilyen kütyü, az LG 3D fotózásra képes telefonja pedig a másik.

A 3D-sedés azonban elkerülhetetlen, a most is elérhető nagy megjelenítők meghozzák az igényt a térbeli fotózásra, a dupla kamerás kütyük pedig a mindennapok részévé teszik a technológiát. Csak idő kérdése, hogy a kínai gyárak elkezdjék ontani a néhány tízezer forintért megvehető 3D-s képkereteket, amelyek aztán eljuttatják a nagyi konyhájába is a térbeli fotókat.

Nem lesz kötelező

A térbeli megjelenítéstől idegenkedőknek nincs félnivalójuk, a jövőben sem lesz kötelező a 3D funkció használata. Még az is elképzelhető, bár nem valószínű, hogy a térbeli megjelenítés olyan bukott technológiaként végzi, mint az MMS, amelynek küldésére a legtöbb kamerás mobil képes, mégsem terjedt el. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy évről évre egyre több 3D-képes kütyünk lesz. Az alkatrészárak csökkenésével a telefonunk, a GPS-ünk, a kameránk megtanul térbeli képet megjeleníteni. Valójában nem vagyunk döntéshelyzetben, az ipar már kitalálta helyettünk, hogy mi lesz a jövő.