Hogyan lesz a mobilunkból pénztárca?

Vágólapra másolva!
Névjegyalbum, fotótár, bankkártya és pénztárca, koncertjegy és lakáskulcs is lehet a mobiltelefonból, ha tesznek bele egy filléres NFC lapkát. Sokat tud a jövő villámgyors fizetési megoldása, amit a Sziget fesztiválra látogatók idén már tesztelhetnek is.
Vágólapra másolva!

Az NFC (near field communication) nevű technológia egy apró, akár matricába vasalható chip segítségével, egyetlen érintéssel tesz lehetővé alapszintű, ám akár kétirányú adatátvitelt a leolvasó és a chip között. Legnagyobb ígérete az érintés nélküli fizetés. Használatával pár másodpercre lehet lerövidíteni a kényelmes, de legalább fél percet igénybe vevő bankkártyás vásárlást. Az NFC kigondolói azokat az elemeit próbálták megváltoztatni a kártás fizetésnek, amelyek sok időt vesznek igénybe. A rádiós chipet használó rendszerben nem kell lehúzni a kátyát, sőt át se kell adni a pénztárosnak, elég csak odaérinteni a kártyaterminált helyettesítő olvasóhoz. A rádiós chip elméletileg akár húsz centiméterről is leolvasható, a gyakorlatban azonban 3-4 centire kell tartani az NFC eszközünket, rádiós bankkártyánkat az olvasóhoz.

A Google fejlesztői telefonjában, a Nexus S-ben, sőt több gyártó kereskedelmi forgalomban is elérhető mobiljában már benne van a near field communication (NFC) nevű rádiós chip, de a pletykák szerint a következő iPhone is tud majd virtuális pénztárcaként működni. A technológia nem csak fizetésre alkalmas, arra is használható, hogy egy egyszerű webcímet vagy rövid kódot tároljunk benne, s ha áramforrás is van a chip mögött, fogadni is tud adatokat. Az okostelefonra telepített programnak hála az idei Szigeten bulizók a Metapay és Vodafone közös programjában azt is megnézhetik, hány forint van még a tárcájukban.

A készpénznél is gyorsabb

Az NFC nem egy külön banki technológia, hanem egy kommunikációs megoldás. A rádiós azonosítással működő fizetés mögött számos szolgáltató állhat. A hazánkban főleg bankkártyáiról ismert VISA PayWave néven üzemeltet érintésnélküli fizetési rendszert, a MasterCard megoldását pedig PayPass-nak hívják. Ez utóbbi két magyar banknál is elérhető. Az OTP-nél hagyományos bankkártyába szerelték a rádiós chipet, a TakarékPont viszont karórába rejtette a fizetős lapkát.

Forrás: AFP
Ötezer forintos értékhatárig PIN-kódot sem kér a rendszer

Az NFC nem tévesztendő össze a mindennapokban már meggyökeresedett RFID-vel, ami az NFC kisöccsének nevezhető. A könyvesboltokban, butikokban lopásgátlásra használt matricák, irodaházakban és parkolókban belépésre jogosító kártyák és az NFC között az a fő különbség, hogy az előbbi nem képes a kétirányú kommunikációra, azaz a leolvasó nem tud visszatölteni például egy új egyenleget a kártyára.

Az érintésnélküli technológia csak kisebb összegű fizetésekre használható. A két magyar banki szolgáltató ötezer forintnál húzta meg a határt. Efelett már meg kell adni a PayPass eszközhöz tartozó PIN-kódot is. A rendszer abban viszont eltér a hagyományos bankkártyáktól, hogy az érintés nélküli vásárlás felső határa nem módosítható. Bármennyire szeretnénk beállítani, hogy még egy tízezer forintos, nagyobb bevásárlás beleférjen a keretbe, nem tehetjük meg.

Kuponfüzet is lehet, nem csak fizetőeszköz

A near field communication alapvetően kommunikációs technológia, így nem csak egy felhasználási területe van. A világ különböző pontjain számos olyan tesztprojekt fut, amelyek különböző adatokkal vértezik fel az NFC chipes telefonokat. A rádiós egység képes busz- és vonatjegyeket tárolni, de tölthetünk rá az interneten megvásárolt koncertbelépőt is. Használata egészen biztosan kényelmesebb, mint a papírra nyomott jegyeké, vagy a pénztárnál való sorakozás, hogy átvegyük a neten kifizetett belépőnket.

Végül pedig az NFC olyan felhasználási területeken is megjelenhet, ahol már most is mágnescsíkos kártyákat használnak. Az NFC-s eszközre, például a mindenhová magunkkal hordott telefonra felkerülhet a szállodai szobakulcs kódunk, a SuperShop kártyánk - sőt azt is meg tudjuk nézni a telefonon, hány pont kell még a kiszemelt ajándékig -, vagy akár a személyi igazolványunk is. A szabvány szerint a legnagyobb NFC címke akár 512 bájtnyi adatot is tartalmazhat, így a menet közben rádiósan begyűjthető információk mérete is elég nagy.

A mobil az ideális eszköz

A mobiltelefonokba szerelt NFC chipek előnye, hogy szoftvert is lehet kötni a rádiós azonosításhoz - tudtuk meg Lévai Gábortól, a Metapay rendszert üzemeltető Meta-MPI Kft. ügyvezetőjétől. A kétirányú adatkommunikációnak és az okostelefonnak hála a felhasználó bármikor megnézheti a telefonján, hány forintja van még virtuális pénztárcájában. Ezzel a funkcióval még a bankkártya sem rendelkezik, az egyenlegünk lekéréséhez vagy a legközelebbi ATM-hez kell elzarándokolnunk, vagy a legutóbbi banki SMS-t kell előkeresnünk az üzenetek közül.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A teljes pénztárca helyett csak a kártyát kell magunkkal vinni a buliba

A Metapay és a Vodafone közös fejlesztésében készülő, a Sziget fesztiválon tesztelt NFC-s rendszer még egy kényelmi szolgáltatással rendelkezik majd. Ha a felhasználók egyenlege nagyon lecsökkent, akkor egy egyszerű Vodafone-os mobil fizetéssel feltölthetik fesztiválkártyás egyenlegüket.

A fesztiválozóknak akkor sem kell aggódniuk, ha elhagyták az NFC-s telefonjukat, vagy a csupán egyirányú kommunikációt lehetővé tevő RFID-s Metapay Fesztiválkártyájukat. A telefont a fizetési szolgáltatónál és a telefontársaságnál egyaránt le lehet tiltani, a kártyát pedig a Metapaynek küldött smssel lehet érvényteleníteni. A valódi pénztárcával szemben az érintésnélküli fizetési eszközök tartalma nem vész el, csupán egy új NFC-s vagy RFID-s eszközt kell venni, és az egyenlegünket vissza tudják rá tölteni. Ez különösen a fesztiválokon hasznos adottság, mert nem kell teljes tárcát, nehezen pótolható bankkártyát vinni a buliba, elég egy telefon vagy egy plasztikkártya.

Több mondatnyi szöveg elfér egy NFC matricán

A szabvány kétfajta NFC egységet ír le: az egyik az elektronikus berendezésekbe szerelhető aktív verzió, amely saját áramellátással rendelkezik. A másik nem rendelkezik akkumulátorral, és csak akkor kapcsol be, ha egy aktív egység rádiómezejébe kerül. Az utóbbi típus pont ugyanúgy használható, ahogy a mobilkódok vagy az RFID azonosítók, a felhasználó leolvassa őket és hozzájut a bennük tárolt információhoz.

Az aktív NFC rádióval felszerelt telefonunkkal POI pontokat vehetünk majd fel térképünkre úgy, hogy csupán az ottani rádiós matricát olvassuk le. Sőt a technológia arra is alkalmassá teszi mobilunkat, hogy törzsvásárlói kártyaként, kuponfüzetként működjön. A mobillal begyűjtött kedvezményeket fizetéskor rögtön láthatja is az üzlet számítógépe.

Világszerte zajlanak a tesztek

A Sziget fesztiválon a világ legnagyobb, zárt területen történő NFC-s tesztje fog zajlani 250 résztvevővel. A fesztiválon egyáltalán nem lesz jelen a készpénz, az NFC-s tesztből kimaradók a Volton és a BalatonSoundon már bizonyított Metapay Fesztiválkártyával vásárolhatnak.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Meg fogja szüntetni a sorbaállást az érintés nélküli fizetés

Az érintésnélküli fizetést nem csak hazánkban próbálgatják. Prágában és Plzenben négyszáz fővel indít tesztet két mobilszolgáltató, két bank, a VISA és a Globus nevű helyi élelmiszer üzletlánc. A csehek négy hipermarketben fizethetnek majd telefonjukkal. A Telefonica telekommunikációs szolgáltatónak ez a második nagyobb pilot projektje, 2010 májusa óta azzal kísérleteznek, hogy lehet a plzeni közlekedési vállalat jegyeit NFC-s eszközökre cserélni. Előrehaladott állapotban van a Turkcell török mobilszolgáltató által indított szolgáltatás is, amely nem csak gyárilag rádiós chippel felszerelt telefonokkal működik, hanem NFC-s SIM kártyával utólag kiokosított mobilokkal is.

Bár a legtöbb országban próbálkoznak beilleszteni a mindennapi életbe az érintésnélküli fizetési technológiákat, az elemzők szerint még évek lehetnek hátra a rendszer teljeskörű elterjedésééig. A Gartner 2011 júliusi előrejelzése szerint idén már 141 millió ember fog mobilfizetést használni világszerte, ám még legalább négy év kell az NFC igazi elterjedéséig. Sandy Shen, a Gartner kutatási igazgatója szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a szolgáltatóknak át kell szoktatniuk a megszokott készpénzes és kártyás fizetésről a telefonos útra a felhasználókat.