Lezuhant az Amazon vezetőjének űrhajója

Vágólapra másolva!
Sikertelen volt a Blue Origin magán űrcég űrhajójának tesztje, az eszköz elérte a 14 ezer méteres magasságot, majd lezuhant. Az Amazon vezérigazgatója által alapított cég több mint tíz éve dolgozik egy repképes űreszközön.
Vágólapra másolva!

"Nem erre az eredményre vágytunk" - írta Jeff Bezos, a Blue Origin és az Amazon alapítója a lezuhant űreszközről. A hengeres alakú, óriási kólásdobozra emlékeztető űrhajó 14 ezer méterig képes volt felemelkedni, ám ezt elérve instabillá vált. A pilóta nélküli űrhajó számítógépe vészleállítást hajtott végre, az űreszköz pedig lezuhant.

Az Amazon.com online kereskedőházból milliomossá váló Bezos szerint a csapat már dolgozik a következő prototípus elkészítésén, amelyben javítják a mostaniban megtalált problémákat. A Blue Origin nem csak Jeff Bezos drága hobbija, komoly támogatásokat kaptak az űrsikló programját idén leállító NASA-tól is. Az amerikai űrkutatási ügynökség abban reménykedett, hogy a közeljövőben a nemzetközi űrállomás ellátására alkalmas eszköz lesz a Blue Origin űrhajójából.

A Blue Originnek a most lezuhant példány volt a második tesztgépe. A cég célja, hogy az űrbe juttassa a New Shepard nevű, függőlegesen fel és leszálló űrhajót