A gekkó ihlette a falmászó robotot

Vágólapra másolva!
Kanadai kutatók a tükörsima falon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztettek ki egy apró robotot. A prototípusban a kutatók még éltek egy apró csalással, a gép nem cipeli magával az akkumulátorát, hanem drótról kapja az áramot.
Vágólapra másolva!

A mintegy 240 grammot nyomó gép mindennemű szívókorong és ragasztó nélkül rögzül a sima felületre, mint például az ablaküvegre vagy a falra - számol be az eredményről a brit Smart Materials and Structure című szaklap. A titok nyitjai a gekkótalp finomszerkezetét utánzó lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrszálak borítanak.

A sarkokkal is megbirkózik a falmászó robot

Az elsősorban a trópusokon honos gyíkok lábain lévő apró szőrök molekuláris szinten működő, úgynevezett van der Waals-erők segítségével tapadnak a felületekre. A távirányítós tankra emlékeztető robot lemezein lévő mikroszálak mindössze 0,017 milliméter vastagságúak, ez az emberi hajszál tizedrésze. Minél több ilyen szőre van a gekkónak, annál jobban tapad - nyilatkozta Jeff Krahn, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportjának vezetője a Die Welt német napilapnak. Ezt az elvet követték tehát a robot kifejlesztése során is.

Az eszköz bevethetősége a kutatók szerint széleskörű: tud például ablakot tisztítani, épületeket felmérni, vagy akár betemetett áldozatok után kutatni. A prototípus kábelen kapja az áramot, a későbbi robotokat azonban akár elemekkel és egy kis számítógéppel is el lehetne látni, így sokkal önállóbbak lehetnének.