IPhone-on fűt be a futurista török - látogatás a német jövővárosban

bodytel mérő
Vágólapra másolva!
A villanyóra is mobiltelefonál, a nagymamák videotelefonon beszélnek az unokákkal, nem tudnak hazudni az orvosnak, a fűtést pedig még a buszon ülve be lehet kapcsolni. A Deutsche Telekom kísérleti "jövővárosában" jártunk.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telekom az egykori Zeppelin-gyárnak is helyt adó német kisvárosban, a Boden-tó mellett fekvő Friedrichshafenben teszteli a piaci premier előtt álló, kifejezetten az emberek életét megkönnyítő technológiákat, helyi lakosok és cégek bevonásával. A futuristának nevezett családok otthonában high-tech megoldásokat építettek ki, hogy a mindennapokban tesztelhessék azok előnyeit, és még jóval a piacra dobás előtt kiderüljenek az esetleges hátrányok is.

Még az akvárium is

A német társaság sajtótúráján a tesztben résztvevő török bevándorló Kesici-család otthonát mutatták be: a negyvenes családfő, Kürsad kedvence a nappaliban lévő digitális szórakoztató-központ. Ez nagyjából ugyanolyan, tévéhez csatlakoztatható internetes set top boxot takar, mint amilyet a T-Home is kínál Magyarországon, csak más a csatornakínálat, például a török szappanoperákat is fel tudják venni előre programozottan.

Forrás: [origo]
Automatikusan felveszi a szappanoperákat a Kesici-család okostévéje

Kürsad másik két kedvence az iPhone és az iPad, ezekről az otthonát behálózó automatizált vezérlőrendszert is tudja távirányítani. A láthatólag nemrég felújított lakásban vezeték nélküli intelligens hálózatot építettek ki. A radiátor csavaróját nem csak kézzel lehet elzárni vagy kinyitni, hanem az iPadről távolról, vagy automatizáltan is. A családfő parancsát a zárra szerelt lítiumelemről működő berendezés teljesíti. Az ablakok kilincsére elemes szenzor van felszerelve, így az interneten meg lehet nézni, hogy nem maradt-e nyitva valamelyik. Az automatikára még a falba épített akváriumot is rákötötték, ha a vízszint a kritikus érték alá csökken, a rendszer riasztást küld Kürsadnak.

A pincében lévő villanyóra beépített mobiltelefont tartalmaz, ezen keresztül a fogyasztási adatokat folyamatosan továbbítja a szolgáltatónak, így diktálásra soha nincs szükség. Azt ugyanakkor a T-City életre keltői is beismerik, hogy a nagyjából egy laptop árába kerülő intelligens mérővel önmagában nem lehet spórolni. Mivel az otthonba szerelt központi egységen nyomon követhető az aktuális fogyasztás, így mégis spórolásra sarkallja az embereket, ami kulcsfontosságú, mert az ország az elkövetkezendő évtizedben teljesen szakítani akar az atomerőművekkel.

Felhív a nagyi az érintőképernyőn

Egy másik, Fränkel nevű társaság elsősorban idősebb embereknek szánt érintőképernyős terminált fejlesztett ki, amelyet egy bérlakásokat kínáló apartmanházban tesztelnek. A falra szerelhető, PC-t is tartalmazó berendezés csupán egyetlen beleprogramozott portál megjelenítésére képes, ezen például nem vényköteles gyógyszereket, élelmiszert vagy melegételt lehet rendelni, híreket olvasni és videotelefonálni.

Forrás: [origo]
Videotelefonálni és híreket olvasni is lehet az időseknek szánt számítógépen

Ez utóbbi szolgáltatás azért fontos, hogy az idős emberek akkor is tudják ápolni kapcsolataikat, ha megromlott egészségük miatt már csak ritkán hagyják el a lakásukat. Németország már most készül arra, hogy társadalma elöregszik egy-két évtizeden belül: az pedig, hogy kevesebb fiatalnak kell több idős embert eltartani, alternatív megoldásokat igényel majd. Mindenesetre azt már most kiszámították, hogy az államtól még az is kevesebb ráfordítást igényel, ha high-tech eszközökkel segíti az idős embereket abban, hogy amíg állapotuk engedi, a lehető legtovább élhessenek saját lakásukban megszokott életritmusuk szerint ahelyett, hogy gondozóközpontokba költöztetnék őket. A szerkezetből nemsokára egy tablet változat is készül, valószínűleg a Motorola Xoom hardverére alapozva, de a kifejezetten a bérelhető lakásokba szánt, ugyancsak legalább egy laptop árát kóstáló berendezéshez még nem dolgoztak ki üzleti modellt.

Átverhetetlen orvosi eszközök

A német Bodytel cég megoldása is az idősek otthoni gondozását segíti elő: a társaság olyan vérnyomás- és vércukormérő eszközöket, valamint mérleget kínál, amelyek Bluetooth-kapcsolaton keresztül azonnal továbbítják a mérések eredményét egy internetes adatbázisba. Az adatokhoz kezdetben csak a tulajdonos férhet hozzá, ő viszont engedélyezheti, hogy a családja vagy a kezelőorvosa is lássa az értékeket. A társaság szerint a high-tech orvosi eszközök legnagyobb előnye, hogy nem lehet átverni őket, és utólag szépíteni a méréseket, így hitelesebb képet nyújtanak a betegekről kezelőjüknek.

Forrás: Bodytel
Mobilon küldi el a vércukorszintet vagy a vérnyomás értékét az okos mérő

Azt ez a cég is beismeri, hogy a kütyük nem teljesen nagymamabiztosak, hiszen a Bluetooth funkció konfigurálásához legalább egy unoka szükségeltetik. A diabéteszes tinédzserek már most is könnyen használhatják a szolgáltatást, ha van okostelefonjuk. A megoldás most még csak Nokia mobilokkal működik, az androidos verzió készül, az iPhone-osról pedig nem lehet tudni semmit, mert az Apple erősen korlátozza a készülékek vezeték nélküli kommunikációját, így inkompatibilis ezekkel. A cég valószínűleg hamarosan előrukkol egy beépített mobiltelefont tartalmazó változattal is, ennek használata már az informatikához nem értők számára is egyszerűbb lesz.

Aktívan takarékoskodik az árammal a magyar T-City

A német T-City magyar mása Szolnokon működik, a Magyar Telekom ott olyan intelligens fogyasztásmérővel kísérletezik, amely egy helyi kórházban az időjáráshoz igazodva szenzorok segítségével automatikusan szabályozza a fűtést, hogy annak az mindig a lehető legkevesebbe kerüljön. A társaság emellett a hagyományos távolsági bérletet kiváltó chipkártyát is bevezetett, a bűncselekmények visszaszorítása érdekében pedig az utak forgalmát folyamatosan rögzítő, automata rendszámfelismerésre képes kamerákat tesztel, amelyek a ki- és bemenő járműforgalmat monitorozzák.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely a Deutsche Telekom csoport tagja.