Italt is tud tölteni a Honda robotja

Vágólapra másolva!
Hasznos új cselekvéseket tanult meg Asimo, a Honda ember formájú robotja. A legújabb verzió képes fél lábon ugrálni, tud futni, és ami a legfontosabb, tud teát tölteni csavaros tetejű termoszból.
Vágólapra másolva!

Új generáció jelent meg a Honda Isaac Asimov tudományos-fanatasztikus író után elnevezett Asimo robotjából. A 2000 óta folyamatosan fejlesztett ember formájú, ám az embernél jóval alacsonyabb robotot futni, italt tölteni és focizni tanították meg a fejlesztőmérnökök.

Asimo nem botorkál, úgy mozog, mint egy ember

Az előző, 2005-ben bemutatott robot még csak lassacskán, óránként 6 kilométert megtéve tudott futni, a legújabb Asimo viszont már kilenc kilométer per órával is tud szaladni. A robotnak még nincs sok esélye a százméteres síkfutásban, de a lakásban már kényelmes sebességgel tud közlekedni, ráadásul egyenetlen talajon is boldogul. A mozgás mellett az Asimo érzékelése is javult. Meg tudja becsülni, hogy a látóterébe kerülő emberek merre tartanak, és el tudja kerülni az összeütközést.

Forrás: Honda
A robot köteles újratölteni, amíg ez nem ütközik az első vagy második törvénybe

A 2011-es Asimo típus legfontosabb jellemzője, hogy pontosabb kézmozdulatokra képes. Ujjaival képes jelnyelvi kifejezéseket elmutogatni, kezének szorítását pedig annyira finoman tudja szabályozni, hogy még sérülékeny tárgyakat is a kezébe lehet adni. A szuperérzékeny kéz képességeit egy termosszal és egy vékony papírpohárral demonstrálták. A robot először lecsavarta a termosz tetejét, majd kézbe vette a poharat, és teletöltötte anélkül, hogy összeroppantotta volna.