Innovációs díjat nyert a szolnoki T-City városkártyája

Vágólapra másolva!
Innovációs díjat kapott a Telekom jövővárosában alkalmazott digitális buszjegyek és bérletek tárolására alkalmas okoskártya. Az elektronikus jegyet a T-City tesztjében résztvevő szolnokiak használhatják a Jászkun Volán járatain.
Vágólapra másolva!

A T-City Városkártya Szolnok város közösségi közlekedésben való alkalmazásáért a MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara innovációs díjat adományozott a Jászkun Volán Zrt.-nek. A Városkártya a Magyar Telekom T-City programjának keretében, Szolnok várossal való szoros együttműködésben, valamint a Netlock Kft. fejlesztésében került bevezetésre idén májusban.

A városkártya program tesztüzemét 2011 május elsején kezdte meg a Magyar Telekom. A programban résztvevő szolnoki polgárok egy intelligens kártyát kaptak, amely segítségével korszerű közösségi szolgáltatásokat vehettek igénybe. Az elektronikus buszjegy a CityPass rendszer egyik központi eleme, amelyre először a Jászkun Volán épített szolgáltatást. A kártyán, vagy az azt helyettesítő NFC-képes mobilkészüléken egyszerre több termék (például jegyek és bérletek) lehet. A kártya a központi pénztárakban és a CityPass weblapján tölthető fel, jövőre pedig elindul a mobilos jegyvásárlás is.

A járműre való felszálláskor a bankkártya méretű kártyát kell érvényesíteni a speciális leolvasónál. Így az utasok sorban állás nélkül, gyorsan és kényelmesen használhatják a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, az üzemeltető pedig pontos forgalmi információkat kaphat. "A városkártya alkalmazásával többet fogunk tudni az utasok utazási szokásairól, ami segíti majd az igények jobb kielégítését. A szolgáltatásunk színvonala jelentősen emelkedik, javul az elérhetősége, valamint a városkártyával megtettük az első és nem kis lépést az elektronikus menetjegy- és bérletrendszer irányába." - mondta Gágyor Imre, a Jászkun Volán Zrt. üzletág igazgatója.

"A díj megerősítést jelent abban, hogy jó irányba haladunk fejlesztéseinkkel. Folyamatosan dolgozunk a Városkártya fejlesztésén, új felhasználási lehetőségek kialakításán. Reményeink szerint lesznek még kiemelkedő innovációs kezdeményezések Szolnok város és a Telekom hosszú távú fejlesztési együttműködése során, a T-City program keretében" - mondta Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója.

A CityPass közösségi kártyarendszer lehetővé teszi, hogy egyetlen biztonságos intelligens kártya tároljon olyan érzékeny adatokat, melyek azonosítási, közlekedési, kereskedelmi, pénzügyi, közigazgatási, oktatási vagy akár szociális szolgáltatások elektronikus igénybevételéhez szükségesek.

Az Origo Média és Kommunikációs Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom.