3D-nyomtatóval gyárthatnak csontpótlékot a jövő orvosai

Vágólapra másolva!
3D-nyomtatóval készült darabokkal pótolnák a csontokat a Washington State University kutatói. A speciális anyagból készült csontpótlék állványzatul szolgál az új sejteknek, később pedig nyom nélkül elbomlik - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

Néhány évnek kell csupán eltelnie, hogy az orvosok egyedi csontpótlékokat rendelhessenek, amiket 3D-nyomtatóval állítanak elő. A pótanyag alapja a csonthoz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező kerámiapor, amelyet cink-oxid és szilícium-dioxid hozzáadásával tesznek szilárdabbá.

A pótlék főleg azokon a területeken hasznos, amelyek nem hordanak nagy terhet. A Susmita Bose professzor által vezetett csoport a csontpótlék teherbírásának növelése helyett abba fektetett nagy energiát, hogy az alapanyag a megfelelő időben kezdjen el lebomlani. A 3D-nyomtatóval készült anyagdarabra ugyanis csak addig van szükség, míg az eltört csontdarabok újra nem nőnek. Pusztán állványzatként kell szolgálniuk az összeforró töréshez.

A csontpótlék létrehozása több lépésből áll. Először számítógépen kell megtervezni az alakját, majd ezt kell kinyomtatni egy hajszálvékony anyagrétegeket egymásra rakó 3D-s nyomtatóval. A végeredményként kapott tárgyat előbb kiszárítják, utána pedig két órára 1250 fokos kemencébe kerül. A kutatók fejletlen, magzati csontsejtekkel végzett tesztjei valamint az állatkísérletek szerint a módszer tökéletesen működik. Dr. Bose szerint tíz-húsz év múlva már teljesen természetes lesz, hogy az orvos méretre rendel csontpótlékot az interneten.