Az okosmobil a kompakt fényképezőgép végzete

polaroid
Vágólapra másolva!
A fejlődő piacok kivételével mindenhol csökkennek az egyszerű, kompakt digitális fényképezőgépek eladásai. A fényképezőgépes mobilok hamarosan teljesen átvehetik a felhasználó táskájában lakó, kisebb kamerák helyét.
Vágólapra másolva!

Kedvezőtlen képet fest Jared Spurbeck, a Yahoo Contributor Network külsős technológiai újságírója a kompakt fényképezőgépek jövőjéről. Míg a cserélhető objektíves (digitális tükörreflexes és tükörakna nélküli, de cserélhető objektíves, ún. MILC) gépek népszerűsége nő, addig a belépő kategóriás kamerák egyre kevesebb vásárlót érdekelnek. Az Imaging Research jelentése szerint a Canont sujtja ez a trend, az MSNBC híre szerint pedig a Sony kamerákból is csak a drágább típusokat keresik a vásárlók.

Forrás: Schneider Optics
Még kiegészítő lencséket is terveznek az iPhone kamerájához

A kompaktoknak nem az a végzete, hogy mindenki profi fotós szeretne lenni, és emiatt cserélhető objektíves tükörreflexes gépet vesz. A mobilokba épített kamerák elég jó minőségűvé váltak a mindennapi fényképezéshez. Spurbeck a Nokia Lumia 900-ast hozza példának, amely Carl Zeiss optikával, dupla ledes vakuval és nyolc megapixeles érzékelővel rendelkezik. Az iPhone-ban hátulról megvilágított szenzor található, amely a rossz fényviszonyok melletti fotózást teszi könnyebbé. A legújabb Apple telefon pedig HDR technológiával javít a fotókon.

A mobilok bizonyítják a Chase Jarvis fotós által lefektetett szabályt: "az a legjobb kamera, amelyik nálad van." Képminőségben nem érnek fel a tükörreflexes gépek mellé, ám elférnek a felhasználó zsebében, telefonként is működnek, és lehet velük jó képeket csinálni. Népszerűségüket csak növeli, hogy a fotókat azonnal meg lehet osztani, van lehetőség némi szerkesztésre, az okostelefonra tölthető appoknak hála pedig izgalmas effektekkel is lehet gazdagítani a képeket.

Forrás: Polaroid
Előre menekül az androidos fényképezőgéppel a Polaroid

Az okostelefonok jelentette fenyegetésre érdemben taláncsak a Polaroid reagált. Az azonnal elkészülő képeiről ismert cég olyan androidos fényképezőgépet jelentett be a CES szakkiállításon, amely ugyan telefonálni nem tud, viszont a Hipstamatic fotós alkalmazás és a többi effektezős program gond nélkül fut rajta.