Robotkatonákról álmodik a Pentagon

terminátor, film, robot
Vágólapra másolva!
Az ember által irányított robotrepülők nagy sikerére való tekintettel a gyalogságot is robotokkal cserélné le a Pentagon sci-fi ötletekhez vonzódó kutatási ügynöksége, a DARPA.
Vágólapra másolva!

James Cameron Avatar című filmje nem csak a sci-fi rajongókat és a 3D-s filmeseket ihlette meg, hanem az Egyesült Államok hadseregét is. A Wired című amerikai technológiai magazin Danger Room nevű, katonai fejlesztéseket tárgyaló blogja szerint a Pentagon kutatási ügynöksége hétmillió dollárt, vagyis másfélmilliárd forintnak megfelelő összeget fordít az emberek által távirányított robotkatonák fejlesztésére nemrég életre keltett, Avatár kódnevet viselő projektjének keretében.

Forrás: [origo]
Beindította a katonák fantáziáját Cameron filmje

A DARPA dokumentumai szerint az Avatár-program olyan "interfészek és algoritmusok kidolgozásáról szól, amelyek lehetővé teszik a katonáknak, hogy egy félautonóm, két lábon járó robotot irányítsanak, amely a katona [harctéri] helyettese." A robotok elég mozgékonyak és ügyesek lesznek ahhoz, hogy rájuk lehessen bízni a járőrözést, a sebesültek begyűjtését, de akár olyan hétköznapi feladatokat is, mint például a legénység szállásainak kisöprése.

A Wired szerint a távolról irányított robotkatona illik a DARPA kutatási trendjébe. Az ügynökség készíttetett már ember formájú - igaz fej nélküli - sétáló robotot, amit a felszerelések mechanikai tesztelésére szántak, és az ő pénzükből készült el a katonák helyett cipekedő AlphaDog nevű négylábú robot is.

Az Avatar film drágább volt

A kutatási programot nem titkolják, a Danger Room a DARPA nyilvánosságra hozott költségvetésében találta meg a hétmillió dolláros projektet. A robotkatonákra szánt összeg egyelőre eltörpül Cameron filmjének költségei mellett. Az Avatart a Boxoffice Mojo információi szerint 237 millió dollárból forgatták le, a marketingköltségekkel együtt azonban akár 400 millió dollárba is kerülhetett a film.

A tudományos fantasztikus filmekbe illő projekteket támogató DARPA meglepően jó hatékonysággal dolgozik. Az ügynökség által támogatott kutatási programok nyomán jött létre az internet vagy a hadsereg által jelenleg is használt robotrepülőgépek. De a Pentagon csillagháborús kutatóintézetének kösznhető a hálózati forgalom követhetetlenné tételére szolgáló "onion routing" eljárás kidolgozása is, amit egyaránt használnak a kiberdisszidensek, az internetes bűnözők és valószínűleg a kémek is. A jövő évre vonatkozó tervek között nagyerejű lézerfegyverek ellen használatos védelem szerepel pár millió dollár értékben. Egyszer még jó lesz valamire, pont mint a robothonvéd.