A gondolat irányítja a Windows 8-as gördeszkát

Vágólapra másolva!
Agyhullámokkal irányított elektromos gördeszkát épített egy amerikai hackercsapat. A járgány több mint ötven kilométerrel tud száguldani, és gondolatparancsra meg is áll.
Vágólapra másolva!

Egy elektronikus gördeszka, egy Windows 8 tablet és egy bolti forgalomban kapható agyhullámokat érzékelő neuro-headszet kell a világ legmenőbb járgányának megépítéséhez. A tökéletes eredményhez némi programozásra van még szükség, és a CM.Labs hackereire, akik a Board Of Imagination nevű gondolatvezérelt gördeszkát kitalálták és megépítették.

Bár az irányítás az igazi extra, a gördeszkának a hajtásláncát sem aprózták el. A deszkát egy 800 wattos elektromotor hajtja meg, az akkumulátorai pedig tizenhat kilométerre tudják elvinni a járgányt teljes sebességgel. A játéknak tűnő eszköz csúcssebessége 51 kilométer per óra, így az agyhullámokat olvasó fejpántra érdemes felhúzni egy bukósisakot is.


Elég csak rágondolni, és már forognak is a kerekek

A deszka nem teljesen gondolatvezérelt, a kanyarodást a hagyományos módon, a súlypont jobbra vagy balra döntésével kell megoldania a sofőrnek. A gyorsítás és a megállás viszont valódi sci-fi: azt kell elképzelnie a vezetőnek, hogy a tér egy másik pontján található, erre a jelre kezdenek el pörögni egy kerekek. A megérkezés gondolatára pedig megáll a desszka.

Forrás: [origo]
Nem tűnik túl biztonságosnak a deszka elejére szerelt tablet

A csapatnak nem a Board of Imagination az első hackje, korábban egy mozgásérzékelős Kinect szenzorral oldották meg a gördeszka irányítását. Az integetős vezérlésnél a mostani gondolat alapú megoldás lényegesen kényelmesbb, ráadásul a pilótának nem kell attól tartania, hogy egy mozdulatparancs miatt elveszíti az egyensúlyát.