3D-s PC-t készített a Microsoft gyakornoka

3d asztal
Vágólapra másolva!
Az egérnek befellegzett, ha valóban gyártásba fog kerülni a jövő 3D-s asztali számítógépe. A Microsoft gyakornoka által tervezett masina kijelzőjén kézzel lehet átrendezni a dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

Előbb-utóbb mindenkinek meg kell tanulnia vakon gépelni, mert a jövő 3D-kijelzős számítógépén a monitor mögött fogunk matatni. Legalábbis ezt jósolja a Jinha Lee, aki a Microsoft gyakornokaként elkészítette azt a gépet, ami az asztali PC utódjává válhat.

Átnézeti 3D asztalnak (See Through 3D Desktop) nevezte el alkotását a Microsoft alkalmazott tudományokkal foglalkozó részlegénél gyakornokoskodó fiatalember. A gép két fontos dologban különbözik napjaink megszokott asztali gépeitől. Egyrészt a monitornak hiányzik a hátulja, így át lehet rajta nézni. Másrészt pedig több kamerával bámulja a felhasználót, hogy tudja, milyen szögben kell mutatni a 3D-s asztalt.


Vakon gépelve lehet kényelmes a 3D-s számítógép

A kamerák között akad olyan is, ami a felhasználó kezét figyeli. Egy-egy egyszerű mozdulattal oszlopba lehet rendezni az ablakokat, vagy a böngésző füleit. Egy másik gesztusparanccsal az ablakok sorrendjét lehet megváltoztatni, vagy épp valamelyik ablakot lehet kinagyítani.

Az egérnek befellegzett

A billentyűzet nem tűnik el a 3D-s asztallal sem. A fenti videón jól látható, a monitor mögötti területen elhelyezett klaviatúra. Az egérnek viszont valószínűleg megszűnik a szerepe: az ikonokra, ablakokra kézzel is rá lehet mutatni, nincs szükség plusz egy eszközre. Lee szerint a tapipad maradhat meg a 2D-s alkalmazások kezeléséhez.

A kutató zerint az új számítógép legkomolyabb előnye, hogy a mozgás érzékeléséhez nem kell plusz eszközöket viselnie a felhasználónak. Az egyelőre csak tesztverzióban létező gépnek hátránya is van: a komoly kamerarendszer miatt nem tanácsos mozgatni a kijelzőt. Még a mostani asztali PC-knél is mozdíthatatlanabb a gép.