Bonbont is készít a csokinyomtató

csokinyomtato
Vágólapra másolva!
Áprilisban kerül a boltokba az Exeteri Egyetem kutatói által kidolgozott PC-vel vezérelt csokoládényomtató. A tudóscsoport nem gondolkodott a gép piacra dobásán, ám a csokigyártók kikövetelték tőlük az eszközt.
Vágólapra másolva!

Choc Edge-nek hívják azt a 3D-nyomtatót, amivel csokoládéból lehet megformázni különböző édességeket, pralinékat. A berendezés rétegenként rakja össze a bonyolultabb alakzatokat, pont úgy, ahogy az ipari és gyógyászati célra használt komolyabb 3D-nyomtatók.

A Choc Edge-t eredményező háttérkutatás az Exeteri Egyetemen vette kezdetét, ám a csoport vezetője, Dr Liang Hao céget alapított az ételnyomtató piacra dobására. "Csak meg kell olvasztanod a csokoládét, megtölteni vele a nyomtató fecskendőjét és kitalálni valami kreatívat" - mondta az egyszerű eljárásról Dr Hao.


Bár lassan, de még bonbont is tud nyomtatni a printer

A kutató szerint számtalan kereskedő és cég jelezte, hogy szeretnének készleten tartani illetve vásárolni csokinyomtatókat. A tudós korábban nem is gondolt arra, hogy komoly érdeklődést fog szülni a berendezése. Nagy Britannia legnagyobb csokoládékereskedője és gyártója azonban már a prototípus bemutatása után megkereste Dr Haót. A cég honlapja szerint a csokinyomtató körülbelül 267 ezer forintnak megfelelő fontért vásárolható meg. Az első pár gépet az Ebayen bocsátják aukcióra, aztán megindul a sorozatgyártás.

A brit cég nem az egyetlen, amelyik ételnyomtatással foglalkozik. A Massachusetts Institute of Technology kutatói Digital Chocolatier néven dolgoztak ki olyan 3D-nyomtatót, ami csokoládéval működik, a budapesti H.A.C.K. labor pedig mogyorókrémmel rajzoló térnyomtatóval szokta feldobni standját a technológiai konferenciákon.