Állatkínzásnak tartják a csótányirányító appot

távirányítós csótány, roboroach, robotcsótány, backyard brains
Vágólapra másolva!
Állatkínzásnak kiáltották ki azt az amerikai fejlesztést, amelynek révén csótányokat lehet távirányítani. Ez egy kis elektromos hátizsák, amelynek elektródáit a csótány csápjainak helyére kötik be, és a rovaroknak okosmobillal lehet megmondani, hogy merre menjenek.
Vágólapra másolva!

Állatkínzással és kegyetlenséggel vádolják azt az amerikai céget, amelyik egy csótányok mobiltelefonos irányítására alkalmas eszközt fejlesztett ki. A Backyard Brains nevű társaság azzal védi a Roboroach nevű eszközt, hogy csak a gyermekek érdeklődését szeretnék felkelteni vele az idegtudomány iránt. Az eszközt, amelynek elkészítéshez a Kickstarter adománygűjtő portálon teremtették elő az anyagi fedezetet, hivatalosan szombaton mutatták be.

A kritikusok szerint a társaság fejlesztése álnokság, amiben van is valami, ha a kis elektromos hátizsák csótányokra szerelésének módszerét nézzük. A csótányokat jeges vízbe kell tenni, hogy megbénítsák, amíg egy smirglivel ledörzsölik a fejüket fedő kitinpáncél viaszos védőrétegét. Ez ahhoz kell, hogy rá tudják ragasztani az eszköz elektródáit a rovarra.

Forrás: Backyard Brains

Ezután jön a hátizsák bekötése a csótányba: egy tűvel kilukasztják az állat torát, hogy drótot vezessenek bele. Aztán levágják a csótány csápjait, és a helyükre elektródákat illesztenek, amely összeköttetésben álla hátizsákkal. Ezután mobiltelefonról lehet irányítani az állatot jobbra és balra.

Jonathan Balcombe amerikai állati viselkedéskutató szerint a csótányokat szükségtelenül bántják. „Ez olyan, mintha egy tanár arra biztatná tanítványait, hogy hangyákat égessenek nagyítóval összegyűjtött napsugarakkal, majd vizsgálják meg az eredményt. Ahhoz mit szólnának az emberek?” – idézte a BBC. Van aki szerint az elektromos csótányhátizsák pszichopatákká teszi a gyerekeket.

A társaság szerint azonban az Roboroach kitűnő eszköz arra, hogy a gyerekek korábban elkezdjenek kísérletezni, és felkeltsék a figyelmüket az idegtudomány iránt, amelyet alaposabban kellene oktatni az amerikai iskolákban. A szóvivő szerint a csótányokkal humánusan bánnak, és az USA-ban 100 dollárért (22 ezer forint) kínált hátizsák nem okoz nekik fájdalmat.