Megtaláltuk a legjobb laptopot 120 ezer forintért

Vágólapra másolva!
Elegáns design, könnyű, gyors, minőségi alkatrészek és egy olyan kijelző, amelyet eddig csak sokkal drágább gépekben láttunk. Leteszteltük a PEAQ S1415-öt. 
Vágólapra másolva!

Ez a cikk azoknak szól, akik:

  • nem informatikai zsenik, nem is akarnak azok lenni, amivel egyébként semmi baj sincs;
  • nem szeretnének húszperces nagymonológokat hallgatni a boltban a rendelkezésre álló legmodernebb technológiákról;
  • szükségük van egy erős, megbízható laptopra, de a lehető legkevesebb pénzt szeretnék rá költeni;
  • ólmos fáradtságot éreznek, amikor az online árukeresőkben leszűkítik, amit le lehet, és az még mindig vagy száz lehetőséget kínál fel tucatnyi gyártótól.
Forrás: MediaMarkt

Nekik van egy jó hírünk: megvan 2017 legjobb megoldása és még választani sem kell! A lehető legjobb ajánlat a MediaMarktban - és több napos tesztelés után bátran leírom: az országban - jelenleg a PEAQ S1415 notebook. Ha nem ismerős elsőre a név, az egyrészt nem véletlen, másrészt nem jelent semmi rosszat: ez a minőségi alkatérszekből összeszerelt, verhetetlen ár-érték arányú termékcsaládokat takaró márka kizárólag a MediaMarktban kapható. Teszteltük már az egyik nagytestvérét, illetve három PEAQ asztali gépet is, és egyikben sem csalódtunk.

Abban maradtunk tehát, hogy száz-százhúsz ezer forintot költenél egy laptopra, amellyel - értelemszerűen - nem profi grafikai feladatokat végeznél és nem is a legújabb játékokat nyúznád rajta, egyszerűen azt szeretnéd, ha megbízhatóan működne otthoni és irodai célokra, azaz: szövegszerkesztés, netezés, zenehallgatás, filmnézés. Fontosak az alapvető csatlakozások - HDMI a videóhoz, jack a hanghoz, USB bármihez -, de nem bánod, ha nincs optikai meghajtó (azaz dvd-t, Blu-Rayt nem tudsz nézni), mert úgyis mindent az internetről töltesz le vagy streamelsz.

Forrás: MediaMarkt

Fontos, hogy könnyű, de tartós legyen, szeretnél egy tisztességes képernyőt, stabil, kellemes tapintású billentyűzetet, tapipadot, nem szeretnél Windows-installálással elveszteni egy fél napot, és az sem baj, ha még szép is. Minden stimmel? Akkor tényleg ne keress tovább, irány a bolt!

A rend kedvéért azonban nézzük végig a jellemzőket, illetve azt, hogy mi mit jelent. Ami a gép agyát illeti: a processzor egy ebben a kategóriában átlagos, kétmagos Intel Celeron N3060-as, legalább 1,6 gigahertzes órajellel, 2 megabyte cache memóriával. Ez azt jelenti, hogy a kifejezetten gyors háttértárral (erről később) együtt a Windows és az irodai programok, médialejátszók gyorsan elindulnak és megbízhatóan futnak és nem kell visszafognunk a böngésző lapjainak számát sem. Bármit csinálunk, hallgathatunk közben zenét is. Ehhez szépen asszisztál a 4 gigabyte RAM, ami pontosan ugyanezt igéri: megbízható működést, egészen addig, amíg a laptopot arra használjuk, amire szánták, és nem azzal kezdjük, hogy a legújabb csúcsjátékokat töltjük le rá.

Forrás: MediaMarkt

Utóbbi már csak azért sem ajánlott, mert a megjelenítésért felelős chip egy egyszerű, Intel HD 400, amely mindent tud, amit tudnia kell, még alapvető 3D-s funkciókat is tartalmaz, de játszani csak akkor játsszunk rajta, ha régi kedvenceinkkel szeretnénk nosztalgiázni. A laptopot egy 128 gigabyte-os eMMC-háttértárral szerelték fel, azaz ráfér az összes dokumentumod, zenéd, a fontosabb filmjeid, a családi fotók sem telítik majd meg. Nem hagyományos, mágneses merevlemezről van szó egyébként, hanem egy kifejezetten gyors és könnyű, mozgó alkatrészeket nem tartalmazó megoldásról, amely tulajdonképpen egy alaplapba épített memóriakártya; ilyeneket használnak a mobilok és a tabletek is. Hátránya nincs, csak előnye: ennek hála a PEAQ-notebook még könnyebb lesz, mint riválisai, arról nem is beszélve, hogy kevésbé sérülékeny.

A PEAQ S1415-ös a vezeték nélküli kapcsolódás híve: a külső eszközökkel Bluetooth-on, az internettel pedig wifin csatlakozik, azaz ne is keressük az Ethernet-kábelportot, amelyre egyébként 2017-ben aligha van szükség. Kapott viszont egy SD-méretű kártyaolvasót és egy pár sztereóban, meglepő erővel és minőségben megszólaló hangszórót, a filmeket, sorozatokat, zenéket élvezhetjük tehát külső hangfalak nélkül is.

Forrás: MediaMarkt

Külön kell szólnunk a laptop kijelzőjéről, ez emeli ugyanis toronymagasan a belépő kategóriájú riválisai felé. Ilyen beépített monitort 120 ezer forintos laptopban még nem láttunk: nem elég, hogy full HD-s, azaz 1920-szor 1080 pixel felbontású (míg a többié általában 1366-szor 768, vagy hasonló), de még IPS panelt is kapott, azaz a betekintési szöge páratlan, oldalról, felülről is látszik, élesen, tisztán látszik a kép, színei pedig természetesek. A matt kijelző fényerejére sem lesz példa, a közvetlen napfényt leszámítva bárhol, bármikor használhatjuk.

A műanyag borítás rajta a már ismerős elegáns, letisztult PEAQ logóval strapabíró, minőségi, nem kotyog, nem hajlik, azaz sok, az olcsó laptopokra jellemző hibát elkerült a gyártó. A gép kívül ezüst, belül fekete, a billentyűzetet és az egérpadot is csak dicsérni tudjuk, mindkettő pontosan, jól reagál, kellemes tapintású.

Forrás: MediaMarkt

Sorolhatnánk még a technikai jellemzőket, de a lényeg úgyis ez: a tervezők úgy alkották meg a laptopot, hogy tökéletes összhang legyen az alkatrészek közt, és ez természetesen használat közben is visszaköszön. Gyorsan, megbízhatóan indul és fut minden, nincs fagyás, várakozás, nem válaszoló alkalmazások. Már csak azért is, mert a PEAQ-laptop előre installált Windows 10-zel, tehát kulcsra készen érkezik, azaz a dobozából kibontva, egy pár perces inicializálás után már használható is. Nem kell külön telepíteni a képernyőmeghajtót, a funkciógombok illesztőprogramját, semmit: egyszerűen csak működik minden. A képekből pedig kiderül, mennyire stílusos, elegáns a gép, amelyből választhatunk operációs rendszer nélküli változatot is, nevetségesen kevés pénzért: 90 ezer forintért.

Ha most egy nagyon olcsó, megbízható laptopra lenne szükségünk, gondolkodás nélkül ezt választanánk.

Ha tetszett a cikk, az alábbiak is érdekesek lehetnek: