Az álláskeresés új módja: a munkakeresés az okostelefonokra költözött

Vágólapra másolva!
Az okostelefonok életünk számtalan területét megkönnyítik. A Mobil Munka telefonos applikáció segítségével már az álláskeresés is lehetséges, ráadásul önéletrajz nélkül.
Vágólapra másolva!

A munkaerőpiacon jelentős változások történtek az elmúlt években. A számtalan területen tapasztalható munkaerőhiány új kihívások elé állítja a munkáltatókat: már nem elegendő ugyanis a megfelelő bérezés, a munkavállalók egyéb elvárásainak is meg kell tudni felelni – már az álláskeresés során is. A potenciális pályázók kényelme kiemelt jelentőségűvé vált, ehhez pedig le kell egyszerűsíteni és fel kell gyorsítani az állásokra jelentkezés folyamatát.

Üdv a digitális világban

Ez az alkalmazás nagyon jó példája annak a digitalizációs folyamatnak, amely a HR területén napjainkban tapasztalható. A mobiltelefonunk mindig a közelünkben van, így szinte magától értetődő, hogy a közösségi oldalak vagy a hírek böngészése mellett, reggel átfussuk a friss állásokat is. A munkaerőpiacnak, különösen a hiányszakmák esetében, már a munkavállalói igényeket is ki kell szolgálnia, ez az applikáció pedig jó válasz a fiatal generáció elvárásaira. A gyors jelentkezések a munkaadóktól is megkövetelik a kiválasztás új ritmusát, és azt a pozitív szemléletet, amellyel képesek meglátni a lehetőséget a pályázókban, hosszas válogatás helyett” - fogalmazza meg Patai Krisztina, karrier-coach.

Érdemes felkészülni a növekvő ütemű okostelefonon keresztüli állásjelentkezésre, ugyanis a 18-59 éves, okostelefonnal rendelkező munkavállalók 44 százaléka gondolja úgy, hogy a jövőben így is be fogja adni a pályázatát – derül ki a Profession.hu és az NRC közös reprezentatív felméréséből. A jövő munkavállalóinak véleménye sokat elárul: a 18-29 évesek 55 százaléka támogatja a mobilwebes, míg 40 százaléka az applikáción keresztüli álláskeresét. Munkaerőpiacra lépésük várhatóan nagy szerepet játszik majd abban, hogy a ma még érezhető okostelefonos gátak átszakadjanak.

A Profession.hu kékgalléros állásokat kínáló mobil alkalmazása a felhasználók lakóhelyéhez közeli, naprakész álláshirdetéseket kínál. Az egy éve indult applikációt eddig hetvenezren próbálták ki, nem véletlenül! Felülete egyszerű, használata gyors, és a jelentkezéshez önéletrajzot sem kell csatolni.

Forrás: Mobil Munka

Nincs idő várni

„A jelenlegi munkaerőpiacon mindkét fél érdeke, hogy minél gyorsabban történjen meg a jelentkezés, ezért is lett ilyen sikeres az alkalmazás”– vallja Kovács Ádám, a Mobil Munka termékmenedzsere. A jelenlegi piacon egyedülálló – a hirdetők és az álláskeresők számára is ingyenes – applikációra nem meglepő módon leginkább a fiatal városlakók haraptak rá, a felhasználók 65 százaléka középiskolai vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezik.

A Mobil Munka segítségével jelentkezők többsége recepciós vagy egyéb irodai munkakörben, hostként vagy hostessként szeretne dolgozni, de népszerűek a vendéglátós és szállodai, eladó, értékesítői és a könnyű fizikai munkák is – derül ki a Mobil Munka felhasználói között végzett kutatásból. A kínálat dinamikusan változik: a legkeresettebb munkakörök mellett számos olyan szakmunka lehetőséget is találhatunk, amelyre a folyamatos munkaerőhiány jellemző.

Ennél egyszerűbb már nem lesz

Az applikáció letöltése után (elérhető android és iOS verzió is) azonnal indíthatjuk is a keresést a megadott kategóriákban, vagy az aktuális helyzetünk szerint, ha a helymeghatározást engedélyeztük a telefonunkon. A nekünk tetsző munkákra e-mailben, sms-ben vagy akár egy telefonhívással is jelentkezhetünk, ehhez csupán a nevünket, a születési dátumunkat, és az e-mail címünket kell megadni, illetve egy fotónkat csatolni. Ezeket az adatokat csak egyszer kell kitöltenünk, így automatikusan elkészül az álláskeresői profilunk is.

Nyáron töltöttem le az applikációt, amikor váratlanul elveszítettem az állásomat. Korábban pincérként dolgoztam, és ilyen munkakörben is szerettem volna elhelyezkedni. Mivel már tartott a szezon, a legfontosabb az volt számomra, hogy a minél gyorsabban munkába állhassak. A letöltés után körülnéztem a felszolgáló állások között, és néhány perc alatt körülbelül öt helyre jelentkeztem is. Nekem nagyon bejött ez az alkalmazás, mert egy héten belül már dolgoztam is” – osztja meg pozitív tapasztalatát Tamás (28).

Az első keresések után az alkalmazás algoritmusa személyre szabott ajánlatokat is előkészít, tovább könnyítve a folyamatot. A felkínált munkákról egy-egy mozdulattal dönthetünk, érdekesnek találjuk-e őket. A működésben kiemelt szerepet kap a lokáció is: akár a villamoson ülve is követhetjük, hogy milyen állások érhetőek el a közvetlen közelünkben.

Forrás: shutterstock.com

Állás hirdetés feladás ingyen?

A hirdetésfeladás is pontosan olyan egyszerű, mint az állásjelentkezés: a cégnév, a munkakör, egy rövid leírás, valamint a cím megadása szükséges csupán, de beállíthatunk előszűrő kérdést, illetve képet is csatolhatunk a hirdetésünkhöz. Végezetül már csak azokat az elérhetőségeket kell rögzítenünk, amelyeken az álláskeresők felvehetik velünk a kapcsolatot. Amennyiben az e-mailen kívül telefonon is elérhetőek vagyunk, 50 százalékkal több jelentkezőre számíthatunk!

Ne habozzunk, töltsük le még ma az alkalmazást, hogy akár már holnap munkába állhassunk! Keressünk állást pár kattintással, lazán, egyszerűen, ahogy Mucsi Zoltán teszi.