Útmutató a Facebook-profilunk védelméhez

Vágólapra másolva!
Az online biztonságot mindannyiunknak komolyan kell vennie.
Vágólapra másolva!

A Facebooknál legfontosabb feladatunk az, hogy biztonságban tartsuk a felhasználókat és a közösséget. Fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy olyan biztonsági és védelmi funkciókat fejlesszünk ki, amelyek védelmezik a szolgáltatásainkat használókat.

Forrás: Facebook

Ennek ellenére mégis gyakran szerzünk tudomást olyan esetekről, amelyek során felhasználók csalók áldozatául esnek, és elvesztik a hozzáférést személyes profiljaikhoz. Ez gyakran „adathalászok” tevékenységének a következménye: a csalóknak sokszor sikerül elérniük, hogy a felhasználók az érzékenyebb adataikkal, például a facebookos felhasználónevükkel és jelszavukkal lépjenek be egy hamis weboldalra. Miután a kamuoldalon keresztül a csalók hozzáférést szereznek egy privát profilhoz, a csalók a felhasználó ismerőseit, családtagjait vehetik célba, hogy megtévesszék őket: például pénzt kérjenek kölcsön tőlük az áldozat nevében.

A színfalak mögött a Facebooknál rengeteget teszünk azért, hogy biztonságossá tegyük a felhasználók fiókjait. Automatizált algoritmusokkal és manuális módszerekkel működő rendszereinket folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy észleljünk és blokkoljunk minden gyanús tevékenységet. Mindezek mellett olyan biztonsági eszközöket is kínálunk, amelyekkel a fiókok védelme fokozható.

Hogyan akadályozható meg, hogy illetéktelenek férjenek hozzá a Facebook-fiókunkhoz?

A profilunk biztonságosabbá tételéhez a Facebook nyitólapjának jobb felső sarkában lévő kérdőjel ikonra, vagy a mellette lévő lefelé mutató nyílra kell kattintani: itt érhető el a Beállítások menü, azon belül pedig a Biztonság és bejelentkezés menüpont.

Az alábbi lépéseket követve biztonságosabbá válhat Facebook-fiókunk:

  • Védje a jelszavát! Ne használja facebookos jelszavát más online szolgáltatásban, és ne is ossza meg azt másokkal! Legyen a jelszó nehezen kitalálható, ne tartalmazza a saját nevét vagy nagyon gyakori szavakat sem. Az erős jelszavak létrehozásáról ezen a linken olvashat bővebben.
  • Figyelje, hova lép be! A csalók egyik módszere, hogy a Facebookhoz hasonló hamis oldalakat hoznak létre, majd arra kérik, hogy lépjen be rajtuk. Mindig ellenőrizze a megnyitott weboldal URL-jét, mielőtt megadja belépési adatait. Ha kétségei merülnének fel, írja be keresőjébe a www.facebook.com-ot és onnan jelentkezzen be fiókjába. Ezen a linken további információkat találhat arról, hogyan kerülheti el az adathalász oldalakat.
  • Ha másokkal közösen használ egy számítógépét, mindig jelentkezzen ki használat után Facebookról. Az sem baj, ha elfelejt kilépni, egy másik eszközről a távolból is kiléptetheti magát a korábban használt gépről!
  • Ne igazolja vissza az olyan kapcsolatokat, akik ismeretlenek számára. A csalók gyakran használnak álprofilokat ahhoz, hogy ismerősnek jelöljenek be másokat. Miután ismerőssé váltak a Facebookon, a csalók kéretlen reklámokat tehetnek közzé az Ön idővonalán, megjelölhetik Önt saját bejegyzéseikben és rosszindulatú üzeneteket is küldözgethetnek Önnek.
  • Vigyázzon a rosszindulatú szoftverekkel! Ismerje meg, hogy melyek a jelei annak, ha a számítógép vagy egy más eszköz vírusos lesz, és hogyan távolítható el egy kártékony szoftver ezekről. Tartsa naprakészen böngészőjét, távolítsa el a gyanús alkalmazásokat és bővítményeket!
  • Soha ne kattintson gyanús linkekre, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy az egy barátjától vagy egy ismert cégtől érkezik. Sem e-mailben, sem facebookos bejegyzésekben nem szabad gyanús linkekre kattintani. Mindig tartsa észben, hogy a Facebook sosem kéri el a felhasználók jelszavát e-mailben. Ha gyanús linkkel találkozik a Facebookon, mindenképp jelentse azt!
  • Használja a Facebook extra biztonsági szolgáltatásait! Többek között értesítést kérhet az ismeretlen eszközről való bejelentkezésekről, vagy beállíthatja barátai profiljait megbízható kapcsolatokként. Amennyiben egy számítógépen jelentkezik be Facebook-fiókjába, használhatja a „Biztonsági ellenőrzés” funkciót biztonsági beállításainak áttekintése érdekében.
Forrás: Facebook

Mi a teendő, ha illetéktelenek férnek hozzá a Facebook-fiókjához?

Ha úgy gondolja, hogy feltörték a fiókját, de még továbbra is hozzáfér ahhoz, változtassa meg jelszavát, amilyen hamar csak lehet! Ezt követően menjen végig a fentiekben részletezett biztonsági lépéseken! Ilyen esetben hasznos lehet lecserélni az e-mailfiókjához tartozó jelszót is.

Mi a teendő akkor, ha egyáltalán nem tud hozzáérni Facebook-fiókjához? Keresse fel a https://facebook.com/hacked weboldalt, és kövesse az ott megadott instrukciókat!

Emlékezzen arra, hogy egy csalást egyszerűbb megelőzni, mint helyrehozni egy feltört fiókot, szóval ne habozzon mihamarabb aktiválni a Facebookon elérhető biztonsági funkciókat!