Végre tényleg a mobilunk lett a pénztárcánk

mkb bank, nfc, mobilfizetés
Ennyire egyszerű ez.
Vágólapra másolva!
A mobiltárca egyre népszerűbb. Ez a rendszer teszi lehetővé azt, hogy a mobiltelefonunk segítségével fizethessünk az érintéses termináloknál, de már nem csak erre vagyunk képesek. Már akár egy új bankszámlát is nyithatunk a mobilunkon. A rendszer pedig legalább olyan biztonságos, mint a készpénz használata. Vagy talán még biztonságosabb is. Nézzük, miért:
Vágólapra másolva!

Fizessünk mobillal

A program eleinte kicsit döcögősen indult, de azóta a hazai bankok óvatossága szerencsére eltűnt, a fejlesztések sorra finisbe érnek, aminek köszönhetően egyre több ügyfél előtt nyílik meg a mobilos fizetés lehetősége.

Ennyire egyszerű ez. Forrás: Origo

A dolog kétféleképpen működhet. Az egyik, hogy az új fizetési mód az adott pénzintézet már meglévő applikációjába kerül beépítésre, így aki ki szeretné próbálni, annak elsőként frissítenie kell azt.
A másik pedig , hogy egy új, külön applikációt kell letölteniük az ügyfeleknek, akik fizetésre is szeretnék használni a telefonjukat .

A mobiltárca „játékszabályainak" megfelelően az alkalmazásokban lehetőség van a meglévő bankkártyák digitalizálására, ami után a mobil szinte teljesen úgy használható a termináloknál, mintha az egyérintéses bankkártya lenne.

Akár több kártyát is behúzhatunk a mobiltárcánkba. Forrás: Origo

A dolog szépséghibája egyedül az, hogy jelenleg ehhez a funkcióhoz csak az NFC képes Android telefonokkal férhetünk hozzá.

Mindenesetre ez a rendszer rendkívül leegyszerűsíti a napi vásárlásokat, illetve biztonságosabbá, átláthatóbbá és követhetőbbé teszi a mindennapi pénzügyeinket.

Biztonság

Amikor a pénzünkről van szó, legtöbben a „biztonság" szó szeretjük hallani. Egy mobiltárca biztonságosságához pedig kétség sem férhet.

Amikor ugyanis ellopják mondjuk a pénztárcánkat, a következő történik:

1: A benne tárolt készpénzünk biztosan elveszett, azt már senki nem adhatja nekünk vissza.
2: A bankkártyáinkkal - legalábbis a legtöbbel – azonnal fizethetnek az online áruházakban minden egyéb azonosító nélkül és az így elveszett pénzt sem biztos, hogy a bankoktól visszakapjuk, ha nem voltunk elég gyorsak a kártya letiltásával.

3: Az egyérintéses bankkártyákat 5000 Ft összeghatár alatt bármikor használhatják vásárlása PIN kód nélkül.

4: Ha hitelkeretünk is van, akkor még rosszabb a helyzet, mert nem csak a saját pénzünket veszthetjük így el, hanem a bankét is, amit aztán kamatokkal terhelve kell visszafizetnünk.

Ezekkel ellentétben a mobiltelefonunk – jó esetben – minden esetben kóddal van védve így ellopása esetén a tolvajok a rajta tárolt adatokhoz sem férnek hozzá. Nem is beszélve arról, hogy a banki alkalmazások a tranzakciók indításakor, mint a fizetés, vagy átutalás,

minden esetben egy külön azonosítást is igényelnek, ami lehet pin kód, de akár ujjlenyomat, vagy egyéb biomertikus azonosító is.

Ennek köszönhetően a telefonos fizetés minden eddigi rendszernél biztonságosabb lehet. Egyetlen dolgunk csak az, hogy alaposan odafigyeljünk a telefonunk biztonsági beállításaira és
mindig védjük képernyőzárral a készüléket!

Kedvet kaptál? Kipróbálnád Te is, hogy milyen élmény vásárlásra használni a mobilodat?

Akkor nyiss számlát online az MKB Banknál, töltsd le Andoridos, NFC képes okostelefonodra az MKB Pay alkalmazást, és virtualizáld a – fizikai valójában még el sem készült – bankkártyádat. Ezért a pár egyszerű lépésért az MKB most 5000 forintot ír jóvá új ügyfelei új bankszámláján. Miért ne lehetne ez a „tanulópénz"? Haladj a korral és próbáld ki Te is!