Microsoft Tablet PC Crusoe processzorral

A Microsoft legyárt néhányszáz darabot az egyelőre fejlesztés alatt álló, speciális számítógépéből, a Tablet PC-ből, hogy széles körű tesztelésnek vethesse alá a készüléket. A kísérleti példányok 600 MHz-es Crusoe TM5600 processzorra épülnek majd, és tartalmazni fogják a Transmeta energiafelhasználást szabályozó LongRun szoftverét is.

A Transmeta egyelőre csak a tesztpéldányokra szerződött, tehát még nem biztos, hogy a sorozatgyártás során is Crusoe processzorok kerülnek majd a Tablet PC-kbe. Már csak azért sem, mert a Microsoft csak a demonstrációt szolgáló példányokat akarja maga legyártani, a tömegtermelést már PC-gyártókra kívánja bízni.

A Tablet PC egy notebook-alapú számítógép, amelyet a Microsoft reményei szerint egyszerűbben, természetesebb módon lehet használni, kezelni, mint a hagyományos PC-ket. A lapos, látszatra egyetlen képernyőből álló készülék akkor is kapcsolatban marad az internettel vagy az irodai belső hálózattal, ha tulajdonosa magával viszi egy tárgyalásra, vagy éppen a kávézóba.

A berendezést egy tollal lehet irányítani, ezzel "kattinthatunk" a képernyő egyes ikonjaira, de a Tablet PC a kézírást is felismeri. Ha éppen nem cipeljük magunkkal, akkor a gépet egy asztali dokkolóállomásba lehet illeszteni, és rácsatolhatunk akár normál billentyűzetet, egeret, hangszórókat is.

Bill Gates, a Microsoft elnöke és fő szoftvertervezője tavaly novemberben, a Comdexen elhangzott nyitóbeszéde során mutatta be először a nagyközönségnek a Tablet PC-t, ahol azt is kijelentette: az eszköz csak 2002-ben kerül majd a boltokba.

(c|net)

Ajánló: