Geocaching - High-tech kincsvadászat

A geocachingnek nevezett tevékenység ötvözi a világháló, a műholdas tájékozódás és a természetjárás szépségeit.

A geocaching során a résztvevőknek a földrajzi koordináták ismerete alapján kell megtalálniuk egy elrejtett objektumot, amit a "klub" egy másik tagja korábban elrejtett és a hely pontos meghatározását közzétette az illetékes honlapon. Az "objektum" - ami nem más, mint egy vízhatlanul záródó műanyag doboz - konstansan egy, a látogatásokat logoló naplót  és kisebb ajándékokat rejt, amit a ládika aktuális megtalálója kap. Ebből következően persze a "geoládában" minden kincskereső el is helyez egy újabb ajándékot, hogy a soron következő szerencsés se távozzon üres kézzel. A "kincsek" általában jelképes értékű tárgyak, de van, aki CD-vel tért haza. A játékhoz - a koordináták pontos ismeretén kívül - egy műholdas helymeghatározó kézieszköz (GPS), és persze némi vállalkozó kedv, valamint  erőnlét kell.

A "cachikett" szerint a ládáknak valamilyen szempontból érdekes helyen kell lenniük, az arra járó kirándulók szeme elöl elrejtve, ugyanakkor úgy, hogy megtalálása ne közelítsen a lehetetlen felé. A geoládába nem illik az állatokat a doboz felnyitására invitáló élelmiszert helyezni, mint ahogy illegálisnak minősülő holmikat - kábítószert, kalózszoftvert - sem. Megtalálásnál illendő a hazavitt kincs helyére tenni valamit.

A geocaching viszonylag új keletű őrület, az első kincsesládát egy Dave Ulmer nevű amerikai helyezte el a rengetegben, majd különböző levelezőlistákra postázta el a pontos koordinátákat. Rögtön az első pillanattól sokan csatlakoztak a játékhoz, Ulmer rövidesen létrehozta az első geocaching honlapot, mely az általános információk mellett tartalmazta a az elrejtett geoládák helyét és státuszát. Az azóta eltelt szűk két év során a játék gyorsan terjedt: jelenleg 113 ország kincskeresői járják a vidéket GPS-ükre meredve, összesen mintegy 13 ezer ládát keresve.

A kincsvadászat hazánkban is folyamatos, bárki helyezhet el ládákat, a koordinátákat pedig publikálhatja a www.geocaching.hu honlapon. A geoládák megtalálásához szükséges GPS-ek ára meglehetősen magas, a legolcsóbbak is 60 ezer forintos áron kaphatók, de hozzáférhető kölcsönzéses konstrukció is.

Magyarországon jelenleg több mint 100 láda vár megtalálásra, gyakorlottabb "versenyzők" pedig intenzív játékban is próbára tehetik magukat a májusban megrendezésre kerülő Magyar Geocaching Fesztiválon.

Ajánlat:

www.geocaching.hu

www.geocaching.com