Épül Noé digitális bárkája

Kihalt, illetve veszélyeztetett fajokról készít az interneten is hozzáférhető multimédiás könyvtárat egy brit vállalkozás.

Az ARKive projekt keretében olyan online archívum valósul meg, mely a veszélyeztetett és a bolygónkról napjainkra már végleg eltűnt fajokat ismertető anyagokat - film- és hangfelvételeket, valamint képeket - gyűjt össze digitális formátumban. A kezdeményezés a bristoli központú Wildscreen Trust (WT) nevű szervezettől származik. A WT a természetfilmezés egyik európai központja, a szervezet két évente rendezi meg a Wildscreen filmfesztivált, melyen a természetfilmesek "Oscar-díja", az Arany Panda talál gazdára.

A vállalkozás tervei szerint 2002 őszétől teljes egészében funkcionáló weboldala anyaga  ingyenesen lesz letölthető, a készítők az ismeretterjesztés mellett a felsőoktatási és a kutatási szférát is megcélozzák a tudományos szempontok alapján összeállított archívummal. A feldolgozott multimédiás anyagok kiegészítő kommentárral kerülnek a netre, a tájékozódást vonatkozó könyveket és folyóiratokat összegyűjtő szakirodalom segíti.

A high-tech bárka belülről

Az ARKive adatbázisának digitalizálása, feldolgozása, kategorizálása, valamint a multimédiás anyagok online publikálása a legmodernebb technológiával történik. Digitális technika segíti az összegyűjtött anyagok katalogizálását, annak érdekében, hogy az egyes adatbáziselemek a későbbiekben számos kontextusban használhatók legyenek, emellett lényeges a "rich media" anyagok jó minőségű online terjesztésének biztosítása is. A Wildscreen Trust technológiai partnernek a Hewlett-Packard bristoli kutatólaboratóriumát kérte fel, ahol külön erre a célra létre jött projekt végzi a "bárka" infrastrukturális hátterének fejlesztését. Szintén itt kapnak helyet a nagy mennyiségű információt tároló szerverek, ezen kívül szintén a technológia hivatott gondoskodni a közzétett anyagok esetleges szerzői jogainak védelméről.

Növekvő utaslista

Az ARKive-projekt bevezetésként először a brit szigetek veszélyeztetett élőlényeinek adatbázisát építi ki, jelenleg több mint félezer faj anyaga készült el. Az idei évben kezdődött el a világszerte élő fajokat ismertető gyűjtemény előkészítése, első körben itt is 500 élőlény anyaga kerül az adatbázisba.

Az ARKive az eddig feldolgozott anyag döntő részét különböző kereskedelmi televízióktól, múzeumoktól és kutatóintézetekből szerezte be, ám a WT elnöke, Chris Curling korábban felhívást tett közzé, melyben a gyűjtemény gyarapítására bátorította az érdeklődőket.

Ajánlat:

ARKive

Wildscreen Trust

HP Labs - ARKive