Új alapokon a netes kedvezmények

A Matáv július 1-én megszüntetett Mindenkinek díjcsomagja után a korábbi bejelentés értelmében augusztus 1-től eltűnik a 150 forintos éjszakai díjstop is. Ezzel párhuzamosan több telefontársaság és az internet-szolgáltatók többsége új internetes konstrukciókkal lép piacra.

A Matáv Rt. április végén jelentette be, hogy kivonja a piacról népszerű Mindenkinek díjcsomagját és a 150 forintos éjszakai díjstopot. A távközlési vállalat szerint a két átalánydíjas modell megszüntetését többek közt az általuk termelt évi több 100 milliós veszteség indokolta. Az újonnan alakult Informatikai és Hírközlési Minisztérium azóta támogatási rendszert dolgozott ki a kedvezménytörlés hatásainak csökkentésére és az internetelérés telefondíjainak alacsonyan tartására. Ennek értelmében a magyarországi primer távközlési szolgáltatók a Matáv kedvezményeinek megszűnésével egy időben a kormánnyal közösen kialakított telefonos díjcsomagokat dobnak piacra, a havi 15 és 40 órás konstrukciók árát a szolgáltatók és az állam azonos mértékben dotálják. Szintén a támogatási rendszer része az augusztus 1-től megszüntetett 150 forintos éjszakai díjstopot pótolni hivatott új éjszakai tarifa.

A támogatásra évi 3 milliárd forintot fordító informatikai minisztérium és az öt távközlési cég között létrejött megállapodás keretében a szolgáltatók nagy mértékben megegyező feltételekkel kínálnak díjcsomagokat. A szaktárca és a távközlési vállalatok vezetői korábban többször hangsúlyozták, hogy a megoldás tűzoltó jelleggel leginkább a Mindenkinek díjcsomag megszűnése utáni helyzetre kíván rövid távú megoldást nyújtani.

Időközben augusztustól az internet-szolgáltatók döntő többsége is átalakítja kínálatát, a telefontársaságok 15 és 40 órás díjcsomagjaihoz igazított modemes elérési csomagokat dobva piacra. Ezzel párhuzamosan a nyári hónapokban több vállalkozás is jelentkezett az előfizetéses és/vagy modemes elérést kiváltó szolgáltatással. Az utóbbi hetekben négy cég jelezte, hogy előfizetést nem igénylő, ingyenes internet-szolgáltatást indít, egy szolgáltató vezeték nélküli, egy másik pedig mobiltelefonon keresztül igénybe vehető, egyelőre ingyenes  neteléréssel jelenik meg a lakossági internetpiacon.

(A Matáv az [origo]-t kiadó Axelero Rt. tulajdonosa.)