Elektronikus levéltár a Várban

Szeptember 26-án a Magyar Országos Levéltárban az intézmény főigazgatója és informatikai szakemberek bemutatták a sikerrel zárult kísérleti elektronikus levéltári projekt eredményeit.

Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézmény tavaly ősszel kísérleti jelleggel indította el a rendszer kifejlesztését. "Az elektronikus levéltár kialakítását, működtetését egyebek mellett az indokolja, hogy a kormányzati dokumentumok, köziratok többsége a jövőben elektronikus úton keletkezik, és úgy is tárolják azokat" - tette hozzá Gecsényi.

Az elektronikus levéltári modell hat hónap alatt, 51 millió forintos költségvetéssel készült el. A kísérleti rendszer kipróbálása során három különböző hivataltól vettek át állományokat, melyeket index-adatokkal láttak el a kereshetőség érdekében, majd egy tizennégy színtű levéltári nyilvántartási hierarchia megfelelő részében helyezték el őket. A kísérleti elektronikus levéltár több, mint 200 féle adatformátumot képes kezelni, köztük e-mail, HTML, MS Office fájlokat. A dokumentumok távolról is elérhetőek.

Levéltári szakemberek meggyőződése szerint az elektronikus közigazgatás kialakítását célzó kormányzati programok következtében a kormányszervekben és a közhivatalokban néhány éven belül általános lesz az elektronikus iratkezelés, s rövidesen túlsúlyba kerülhet a papíralapúval szemben.

A rendszert a Haitec Magyarországi Kft építette ki az IBM tartalomkezelő szoftverére és szervereire alapozva.