A telefondíjak letörését ígéri a miniszter

Nincs verseny a magyar vezetékestelefon-piacon, s ennek egyik oka az uniós átlag kétszeresét is meghaladó összekapcsolási díj. A tervek szerint az új hírközlési törvény drasztikusan lép majd fel ez ellen.

 

Kovács Kálmán informatikai miniszter szerint a készülő törvény lehetővá teszi a távközlési vállalatoknak, hogy a versenyt gátló túlságosan magas összekapcsolási díjakat költségalapon határozzák meg - írja a Népszabadság. Összekapcsolási díjat a telefontársaságok akkor fizetnek egymásnak, ha előfizetőjük más hálózatba telefonál. Ennek hiányában egymástól független telefonhálózatok működnének az országban, amelyek között nem lenne átjárás. Jelenleg Magyarországon az uniós átlagnál jóval magasabb a teljes telefonköltség növekedését maga után vonó tarifa, annak ellenére, hogy az uniós csatlakozásra váró ország többségében ez most is az európai átlag környékén van.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője szerint ezért a jelenleg érvényben levő hírközlési törvény módosításra szorul. Az összekapcsolási díjakhoz kapcsolódó szabályozás kidolgozásán kívül szintén a készülő jogszabály feladata meghatározni, mit tartalmazzon az egyetemes szolgáltatás, kik lehessenek egyetemes szolgáltatók. Jelenleg minden társaság, amely saját szolgáltatási területén meghatározó erővel bír, köteles mindenkinek lehetővé tenni, hogy hozzáférjen a távközlési szolgáltatásokhoz. A szaktárca szeretné elérni, hogy az egyetemes szolgáltatói cím ne járjon automatikusan, hanem pályázzák meg a társaságok. A körbe minden bizonnyal a mobilszolgáltatókat is bevonják - mondta Kovács.

Az internet terjedését az IHM több eszközzel is elő kívánja segíteni. A szabad demokrata politikus szerint ennek lényeges eleme lehet az elektronikus ügyintézés elindítása, melyhez megfelelő alapot biztosítanak a ma már elérhető elektronikus aláírási formák. Az első célok között szerepel a számlák elektronikus útra terelése és az elektronikus adóbevallás lehetővé tétele.

Fontos lenne továbbá a széles sávú internetelérés kiterjesztése - véli Kovács Kálmán. Ennek érdekében - az Oktatási Minisztérium szándékát támogatva - jövő szeptemberre valamennyi iskolában meg akarják valósítani a széles sávú internetkapcsolatot.