Tovább dúl a vita a fájlcserélők kiadása felett

Egy amerikai internetszolgáltató szerint a hanglemezipar alkotmányellenes módszerekkel próbálja levadászni az internetes fájlcserélőket. A jogi vitában a lemezipari szövetség pozícióit erősíti egy korábbi ügyben született ítélet.

Az amerikai SBC Communications távközlési vállalat megtámadta az amerikai hanglemezipari szövetség (RIAA) bírósági folyamodványait, melyekkel a jogvédő szervezet egyetemeket és internetszolgáltatókat kötelezne az illegális fájlcserélgetők személyi adatainak kiadására.

Mint ismeretes, a hanglemezipari szövetség még júniusban jelentette be, hogy koncentrált támadást indít a netes fájlcsere-rendszereket illegális módon felhasználók ellen. A koncepció szerint az RIAA az egyetemi hálózatok működtetőin, illetve otthoni felhasználók esetében az internetszolgáltatókon keresztül szerezné be a fájlcserélő szoftvereket illegális másolásra használó internetezők személyes adatait.

Az SBC internetszolgáltató részlege, a Pacific Bell Internet Services (PBIS) szerint az RIAA több mint 200 beadványát nem a területileg illetékes bíróságon kezdeményezte. Szintén formai hiba, hogy a szervezet egy beadványban nem kérelmezheti több vélt törvénysértő felhasználó információinak kiadását - véli a cég. Az SBC ezért jogi úton támadja meg a hanglemezipari szövetség kérelmeit, a szolgáltató a bejelentés során nyilvánvalóvá tette: lépésére előfizetői adatainak, illetve alkotmányos személyiségi jogainak védelme érdekében kerül sor. A bejelentésre reagálva a RIAA közölte: korábban több esetben próbáltak az üggyel kapcsolatban tárgyalni a szolgáltatóval, ezek a próbálkozások azonban érdemben nem vezettek sikerre. - A beadványokhoz kapcsolódó esetleges viták ellenére tény, hogy a szerzői jogokat megsértői nem cselekedhetnek a névtelenség homályába burkolózva és a szolgáltatóknak részt kell venniük az illegális másolások elleni küzdelemben - áll a szervezet közleményében.

Az SBC és a hanglemezipari szövetség vitás ügyének további fejleményeire kihatással lehet egy korábbi bírósági rendelkezés: egy amerikai bíróság az idei évben döntött úgy, hogy a Verizon Communications szolgáltató köteles az RIAA számára kiadni az állítólagos jogsértők bizonyos előfizetői információit.