A spam után itt a spim

Az e-mail-használók után ma már a különböző online üzenetküldő szoftverek használói sem lehetnek biztonságban a mindent elárasztó levélszemét ellen. Egy felmérés szerint az idei évben megháromszorodik a "spimek" száma.

A spam elmúlt egyéves, kétes értékű diadalútja után újabb veszélyre hívja fel a figyelmet a Radicati Group piackutató társaság: a cég felmérése szerint a kéretlen reklámlevelek az azonnali üzenetküldő rendszereken (instant messaging, IM) rendkívüli mértékű terjedésére számíthatnak a felhasználók. Az IM megoldások az e-mailtől eltérően valós idejű kommunikációt tesznek lehetővé, így két vagy több felhasználó párbeszédhez hasonló üzenetváltást folytathat. Magyarországon a legnépszerűbb IM-szoftver az ismert ICQ, világszerte pedig a Yahoo! Messengerét és a Microsoft hasonló nevű alkalmazását használják a legtöbben.

A Radicati számai szerint míg 2003-ban 400 millió spam - a társaság terminológiája szerint "spim" - fordult meg a különböző üzenőrendszereken, ez az idei évben megháromszorozódik. Bár ez az 1,2 milliárdos szám még messze elmarad az e-mail spamek idei évre jósolt közel 35 milliárdos számától, a növekedése rátája jól jelzi a veszélyt - állítja a cég.

Szakértők szerint bár az IM-es kéretlen üzenetek egyelőre nem érnek el az e-mail-rendszereken tapasztaltakhoz hasonló arányokat - globális átlagot tekintve a tavalyi év óta az összes elküldött e-mail több mint fele spam -, a spimek is rendkívül bosszantóak lehetnek, főképpen "azonnali", felugró ablakos jellegzetességüket figyelembe véve.

Az azonnali üzenetküldőket az otthoni felhasználók mellett számos vállalat is használja belső kommunikációjának hatékonyabbá tételére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK