A netre kerülhet a Magyar Nagylexikon is

2005.03.31. 13:48

A Magyar Nagylexikon és az MTI 1945 utáni képanyagának megvásárlásáról folytat tárgyalásokat a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) programban részt vevő több tárca.

Az idén milliárdokat költ az Oktatási Minisztérium különböző technikai fejlesztésekre, melyek révén szeptemberre minden iskolában megvalósul a széles sávú internet-hozzáférés, folytatódik az eszközbeszerzés, emellett felgyorsítják a pedagógusok informatikai képzését. Az utóbbi keretében az eddigi 10 ezer mellett két éven belül további 17 ezer szakember ismerkedhet meg az SDT használatával.

Magyar Bálint emlékeztetett rá, hogy a SDT próbaüzemét az oktatási tárca tavaly szeptemberben indította el. A program célja, hogy online módon, előrendezett formában hozzáférhetővé váljon az oktatásban felhasználható információk széles köre. Mindezzel azt kívánják elérni, hogy a modern iskolások az ismeretszerzést ne megtanulandó anyagként, hanem egy olyan útként kezeljék, amelyen nekik kell eligazodniuk.

A tudásbázis, amely a tanárok és diákok számára egyaránt használható, többek között kiegészítő adatbázisokat és háttér-információkat, demonstrációs anyagokat, óravázlatokat, valamint módszertani segédleteket tartalmaz. A digitális tudásbázis jelenleg 65 ezer elektronikus elemből áll. Mintegy 3 ezer szimulációt, animációt, 12 ezer képet, ezer videolejátszást tartalmaz. Az anyag fejlesztésekkel folyamatosan bővül, a cél tíz közismereti tárgyból legalább 300 ezer tudáselem elérése - mondta a miniszter. Magyar Bálint szólt arról, hogy a programban érintett tárcák tárgyalásokat folytatnak a Magyar Nagylexikon megvételéről, az MTI 1945 utáni politikai, közéleti képanyagának megvásárlásáról, valamint tervezik az oktatásban jól bevált, nemzetközi tartalmak hasznosítását is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK