Online filmboltot nyitna a Sony

2005.03.31. 14:33

A Sony Pictures alelnökének bejelentése szerint a társaság az Apple iTunes zeneboltjának mintájára internetes zeneboltot indítana, melyen induláskor a stúdió ötszáz filmje lenne elérhető.

Michael Arrieta, a Sony Pictures filmstúdió alelnöke a US Digital Hollywood című konferencián beszélt a társaság internetes terveiről. Arrieta elmondása szerint a vállalat egy olyan internetes filmboltot indítana, amelynek értékesítési modellje azonos lenne az Apple népszerű iTunes zeneboltjáéval (az iTuneson a felhasználók 99 centes darabáron vásárolhatnak zeneszámokat). A Sony tervei szerint a leendő filmáruházban a jövő év során elsőként flashmemóriával felszerelt intelligens mobiltelefonokon lejátszható filmeket árusítanának, később azonban PC-re letölthető mozgóképes alkotásokat is elérhetővé tennének rajta keresztül.

A legális online filmbolttal a társaság az amerikai filmiparnak évek óta súlyos problémát jelentő, ingyenes, ám illegális letöltést biztosító fájlcserélő hálózatoknak kínálna alternatívát. Iparági felmérések szerint az internetes zenekalózkodás a 2003-as évben mintegy 7 milliárd dolláros kárt okozott a filmiparnak.

A japán gyártó néhány nappal ezelőtt dobta piacra Észak-Amerikában PSP nevű hordozható játékgépét is. A zsebben hordható multimédiás eszközhöz speciális, UMD nevű optikai lemezeket képes fogadni, s a Sony bejelentése szerint a játékprogramok mellett filmeket is értékesít majd hozzájuk. A PSP-hez egyelőre csupán a Pókember 2 film kapható, áprilisban azonban további négy alkotással bővül a választék, amelyet a későbbiekben havi rendszerességgel bővítenek majd.

Internetes filmszolgáltatás tavaly december óta az [origo]-n is elérhető: a Tékában fellelhető mintegy százhúsz filmet internetes streamként érhetik el a vásárlók. A rendszer használatához legalább 1 megabit/s letöltési sebességű Axelero/Matáv internetkapcsolatra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK