Nyomtatott könyvekben is kutat a Google

2005.06.01. 9:54

Egy új szolgáltatás elindításával kereshetővé tette meglevő digitális archívumát a Google. Az egyre bővülő gyűjteményben többek közt neves brit és amerikai egyetemek könyvtárainak bedigitalizált anyagát böngészhetik a netezők.

A szolgáltatás használatával az internetezők a jól megszokott kulcsszavas kereséssel operálhatnak, ám ezúttal nem a webet, hanem a Google digitális könyvtárának anyagát fésülhetik át információk után. A print.google.com cím alatt hozzáférhető kereső találati listáján könyvcímek szerepelnek, s ezekre kattintva azok az oldalak bukkannak elő, melyek a keresési kifejezést tartalmazzák. A szolgáltatás ezen kívül az adott könyvek online megvásárlási opcióját, valamint bizonyos esetekben könyvtári információkat is felkínál.

Az új kereső a Google nemrégiben indított gigászi digitális archiválási programjára épül: a keresőóriás jelenleg a New York-i közkönyvtár, valamint ismert egyetemek (többek közt a Harvard, a Stanford és Oxford) könyvtári anyagát, valamint a projektbe jelentkező kiadók könyveit és folyóiratait konvertálja át digitális, kereshető adatbázissá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK