Ingyen letölthető Nagy Könyvek az interneten

2005.06.10. 9:41
A Nagy Könyv című - az olvasást népszerűsítő - kezdeményezés legutóbbi százas listáján szereplő könyvek közül negyven megtalálható az interneten is. Ennek ellenére nem csak ezek a kiadványok népszerűbbek, hanem a lexikonok, értelmező szótárak is.

 

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) külön oldalra gyűjtögette azokat a könyveket, amik ingyen elérhetők az interneten is a Nagy Könyv versenybe került száz legjobbnak ítélt műve közül. Azok, akik most ébredtek rá, hogy a százas listán szereplő könyvek közül nem olvasták mindegyiket, most letölthetik a MEK weboldaláról a könyveket. Olyan klasszikus művek szerepelnek az elektronikus könyvtár virtuális polcain, mint Stendhaltól a Vörös és fekete, Tamási Árontól az Ábel a rengetegben vagy éppen Salingertől a Zabhegyező.

Mindemellett az e-könyvtárban korántsem a klasszikus művek számítanak a legnépszerűbb írásoknak. A könyvtár sikerlistáján az első tíz legnépszerűbb mű fele szótár, lexikon, sőt, egy egyszerű Magyarország-térkép is felkerült a top 10-be. Noha a lexikonok többsége már régi, elavult - a Pallas például 1893 és 1897 között jelent meg - mégis hallatlan népszerűek ezek az összefoglaló, rendszerező művek.

A MEK népszerűségére jellemző egyébként, hogy naponta több mint tízezer látogató keresi fel a könyvtár weboldalát, a havi adatforgalom pedig - tehát a letöltött, vagy a neten elolvasott művek összessége - közel 400 gigabájt, ami körülbelül 550 CD tartalmának felel meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK