Ingyen Wi-Fi a hurrikán sújtotta államokban

2005.09.01. 17:04

A Katrina hurrikán túlélői ingyen használhatják az amerikai T-Mobile hotspotjait - már ha egyáltalán el tudnak jutni azokhoz.

A távközlési cég tegnap jelentette be, hogy a ingyenessé teszi Wi-Fi hálózatának használatát a katasztrófa sújtotta Lousiana, Mississippi és Alabama államokban - adta hírül Channel Register. A híroldal beszámolója szerint az amerikai közvélemény némi megrökönyödéssel fogadta a felajánlást, mivel az érintett hotspotok egy része megközelíthetetlen.

A T-Mobile ugyanis kávézókban, könyvtárakban és egyes áruházláncok üzleteiben üzemelteti ezeket, amelyek nagy része vagy víz alá került, vagy áramellátás nélküli, vagy a hatóságok által lezárt területen található. A nagyvállalat mindenesetre péntek estig garantálta  három állam területén a drót nélküli internet díjmentes használatát, hozzátéve, hogy az aktuális helyzet függvényében ezt esetleg meg is hosszabbítják. A cég közleménye szerint az intézkedéssel az otthonukból elmenekülni kényszerült milliók életét akarták megkönnyíteni, a mobilhálózat használatát viszont nem tették ingyenessé.

Adománygyűjtők és nyerészkedők

A katasztrófa nyomán ellepték az internetet az adománygyűjtő lánclevelek és hamis weboldalak is. Az ártatlanabb fajtába tartozó honlapok és üzenetek csak a felhasználók e-mailcímét csalják ki, hogy aztán kéretlen reklámmal árasszák el őket, de vannak bankkártyaadatokra és a gyanútlanul befizetett pénzekre utazó csalók is. Az amerikai hatóságok ezért nyomatékosan felhívták rá a közvélemény figyelmét, hogy csak a jól ismert segélyszervezetekkel vegyék fel a kapcsolatot.

Többen próbáltak a katasztrófához kapcsolódó domainneveket - például katrinaourtsunami.com -ot - áruba bocsátani az eBay akciós oldalán azzal az ígérettel, hogy az így befolyt pénz egy részét a Vöröskeresztnek utalják át. Az eBay üzemeltetői viszont letiltották az ilyen tételekkel való kereskedést, mivel a weboldal szabályzata tiltja a katasztrófákon való nyerészkedést.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint a Katrina hurrikán dühöngése nyomán komoly növekedés ment végbe az internetes hírportálok és webnaplók látogatottságában is. A rekordlátogatottság nyomán számos nagy weboldalak elérhetősége lassabbá vált, az időjárási információkat tartalmazó Weather.com-ot pedig egy ideig elérhetetlenné vált a felhasználók rohama hatására. A webszájtnak hétfőn 7 millió látogatója volt, ez történetének második legnagyobb értéke - az első rekordot tavaly, az Ivan hurrikán pusztítása idején érte el.

(Az [origo] internetes portál kiadója a T-Online Magyarország Rt.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK