Hamis Google-oldal üzemel Belorussziában

2006.01.10. 13:50

A belorusz google.by domainnevet egy svájci cég birtokolja, amely saját hirdetéseit futtatja a helyi Google-mutációnak álcázott oldalon.

A Google.by netcímen üzemeloldal megtévesztésig hasonlít az eredetire: a fehér alapú, puritán dizájnú weblapon megtalálható a megszokott, színes Google-logó, a keresőmező és a hozzá tartozó gombok, a találatokat pedig az igazi google.com szolgáltatja a felhasználóknak - adta hírül a domainabc.hu. A csalás abban áll, hogy a világ legnépszerűbb keresőcégének fehérorosz változata nem ezen a címen üzemel: a hamis oldalt egy svájcban bejegyzett cég üzemelteti, amely a saját hasznára helyez el hirdetéseket a keresőoldalon.

Az eredeti Google ugyan nem tesz reklámot a nyitóoldalra, de a keresési eredmények mellett már jelentet meg a témához kapcsolódó szöveges hirdetéseket. A belorusz oldalon megjelenő hirdetések pedig külsőre ezekre hasonlítanak, így a megszokott minimalista dizájnnak köszönhetően majdnem tökéletes az illuzió.

Nem foglaltak le minden nemzeti domaint

A Google.by címet az Alex Marxer GmbH nevű svájci gazdasági társaság foglalta le és a domainhez tartozó tárhely szolgáltatás is egy svájci szerveren található meg. A cég az amerikai kereső-óriás vezetésének gondatlanságát használta ki: a Google ugyanis sok olyan országban, amelyet nem tekint elsődleges fontosságú piacnak, elmulasztotta lefoglalni a nemzeti domainnév-végződéshez tartozó netcímeket. Hazánk is a keresőcég által "elhanyagolt" országok közé tartozik, aminek meg is lett a következménye: a .hu helyett a .co.hu végződésű címen üzemel a Google magyar nyelvű szolgáltatása, a hivatalos belorusz oldal pedig a http://www.google.com/intl/be/ címen található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK