Film, könyv, zene szabad licenc alatt

2006.02.22. 9:25

Már film, sőt miniszterelnöki memoár is megjelent az úgynevezett Creative Commons-licenc alatt, egy hazai együttes pedig saját dalát kínálja átalakításra segítségével.

Ha lassan is, de terjed a minden jog fenntartva helyett a néhány jog fenntartva elvét szem előtt tartó Creative Commons. A tavaly decemberi hazai bevezetés óta eltelt időszakban elsősorban az internetes naplót vezetők tértek át a CC-re, illetve a rövidebb publikációikat jelentették meg a szabadabb felhasználást lehetővé tevő licenc alatt azok, akik már felismerték ennek jelentőségét.

Nem forgalmazták, megjelent ingyen

Megjelent az első film is CC-s jelzéssel: mint az SG.hu megírta: forgalmazási nehézségek miatt döntött úgy a lipcsei VEB Film, hogy ingyenesen terjeszti az elkészült alkotást. A 104 perces, 715 megbájtos mozifilm címe Route 66, és három német fiatalról szól, akik régi álmukat valósítják meg azzal, hogy egy öreg autóval beutazzák Észak-Amerikát. Nem csak a film, de az alapjául szolgáló könyv és a filmzene is letölthető - mindez ingyen, de a további felhasználás már feltételekhez kötött.

Mi az a CC?
A CC - a Creative Commons (kb: közös jószág) - rövidítése, és a jól ismert bekarikázott C betű alternatívája. Lényege, hogy a szerzők (írók, zenészek, festők, fotósok, filmesek stb.) néhány jogot fenntarthatnak a művükkel kapcsolatban, de nem mindent. Az egyes jogok fenntartását egy "készletből" válogathatják össze. A CC nem jelent feltétlenül ingyenességet, az alkotónak származhat haszna az üzleti felhasználásból, de például nnprofit célra a CC-s alkotások zöme felhasználható.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök könyve, az Útközben is megjelent szabad licenc alatt - igaz, talán valami önvédelmi reflexként a kiadó úgy linkelte be weboldalán a könyvet, hogy az alapesetben az oldalon lévő hivatkozás elgépelése miatt letölthetetlen (a könyv fejezeteit PDF formátumban az alábbi hiperlinken lehet elérni). Ha igaz, Gyurcsány a világ első miniszterelnöke, aki használta a CC-feltételeket. Mindenesetre a kezdeményezés azt mutatja, hogy talán a bloggerközösségen túl is megérintették a publikálókat a licencben rejlő lehetőségek.

A Magyar Elektronikus Könyvtár egyenesen külön virtuális polcra pakolta az állományában megtalálható, Creative Commons alatt megjelent műveket. Igaz, e művek zöme publikáció - tahát nem teljes könyv -, nem kevés köztük az idegen nyelvű, illetve olyan kiadvány, melyek szerzői jogvédettsége egyébként is lejárt már. Mindemellett a 42 kötetnyi mű így is sok ahhoz képest, hogy a Creative Commons-mozgalom alig néhány hónapos Magyarországon.

Mixelje újra!

A zenészeket is megihlette az új szerzői jogi formula: egy hazai csapat, a Nomada egyik számát tette CC alatt elérhetővé, és kifejezetten buzdít arra, hogy a számot újramixeljék a látogatók. A kiírás szerint a március 31-ig visszaküldött - átdolgozott - számokból egy CD-t jelentet meg a Creative Commons csapata. Hasonló kezdeményezés korábban az Egyesült Államokban volt, ahol a Wired magazin három előadó bevonásával hirdetett hasonló remix versenyt, s az így született dalok legjobbjait megjelentette - szintén CC-licenc alatt.

Egyébként a zenésztársadalmat általában nem hagyta érintetlenül az új publikációs lehetőség: rádiók és egyéb zenehasználók számára nyitottak weboldalt, ahol szignálok, dalrészletek tölthetők le, szintén CC megjelöléssel.

És még mi is...

Nem mellesleg: lapunk két rovata a hazai portálok közül elsőként vezette be, hogy cikkeit CC licenc alatt adja közre. Így a Tudomány és a Techbazis rovatokban megjelenő saját írások - és csak azok, a képek nem - szabadon terjeszthetők az alábbi feltételek szerint - ahogy például ez a cikk is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK