Vezeték nélküli nettel fednék le Budapestet is

2006.08.01. 9:27

Londonhoz hasonlóan Budapesten is a kandeláberekre szerelhetik majd a wifi-antennákat, ha a főváros terve beválik, és lesz elég szolgáltató a tenderhez. A próbaüzem a Liszt Ferenc téren indul el.

A fővárosi önkormányzat elkészítette az egész Budapestet lefedő vezeték nélküli internet-szolgáltatás koncepcióját - tudta meg a Magyar Hírlap. A napilap értesülései szerint a főváros különböző szolgáltatási területeket alakított ki, amelyekre tíz éves koncessziót nyerhetnek a wifi-szolgáltatásra legjobb ajánlatot benyújtó cégek.

A fővárosnak fillérekbe kerül

Erzsébetvárosi fiaskó
A VII. kerületi önkormányzat korábban hasonló terveket szőtt, mint a főváros: a városrész egészét lefedő ingyenes internetet terveztek. A pályázati kiírást, azonban a Közebeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, mert számos hibát talált benne. Azóta a kerületben síri csend honol az ingyennettel kapcsolatban.

A még formálódó tenderkiírás szerint a nyertesek megkapják a közvilágítási kandeláberek használati jogát, így azokra szerelhetik majd fel antennáikat. A szolgáltatók saját üzleti kockázatukra használhatják a kandelábereket, ha vállalják, hogy bizonyos szolgáltatásokat ingyen nyújtanak a lakosságnak, illetve az önkormányzatnak.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a városatyák lelkesen fogadták tervezetet, mivel a műszaki tervezés és a tendereztetés költségein kívül a projekt semmibe sem kerülne a fővárosnak. A szolgáltatás Budapest területén való elindításának öt-hat milliárd forintos költségét a tenderen induló cégek vállalják majd magukra, és a lap információi szerint már több távközlési- és internetszolgáltató is készül a kiírásra.

2007 végére tervezik a teljes kiépítést

A szolgáltatás próbaüzemeként elsőként a Liszt Ferenc téren szerelnek fel ingyenesen használható wifi-hotspotot pár héten belül, amely 4 megabit/másodperc adatátviteli sebességet szolgáltat majd. "Megnézzük, mire használják az emberek az ingyenes internetet" - mondta el a napilapnak Hetényi László, a projekt vezetője. Ha a tender tervezete a bizottsági meghallgatásokon is jól szerepel, akkor legkésőbb szeptember elején a fővárosi közgyűlés elé kerülhet, és ha minden jól megy, akkor jövő év végére kiépülhet az egész várost lefedő koncessziós hálózat - adta hírül a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK