Virtuális halálbüntetés a MySpace-en

2007.03.26. 16:34

A MySpace, a világ legnépszerűbb közösségi portáljának központjában az alkalmazottak egyharmada teljes munkaidőben szabálytalan tartalomra vadászik a profilok között - a felhasználók cenzúrára panaszkodnak.

A Los Angeles-i központ biztonsági ügyosztályán 120 alkalmazott, a teljes létszám egyharmada dolgozik, ráadásul az egyes nemzeti aloldalak - ezekből a MySpace honlapja szerint a japántól a spanyolig összesen 13 van - felügyelete érdekében az osztály nemsokára tovább bővül. A közösségi portál német nyelvű változatán például gyakran akadnak problémák jobboldali radikális beállítottságú felhasználókkal. "Ez minden online közösségben így van, a mi felhasználóink azonban éberek és azonnal jelzik a kétséges profilok megjelenését" - tette hozzá Jacob Biladel, a MySpace Deutschland munkatársa, hozzátéve, hogy "szigorú szabályok tiltják a jobboldali radikális, antiszemita vagy szexista tartalmat a profilokon."

Profilnak az egyes felhasználók személyes honlapját nevezik, amelyre szövegeket, képeket, videókat és más webhelyekre vezető linkeket raknak fel, illetve amelyen keresztül kapcsolatokat építenek más felhasználókkal. A német szakember becslése szerint a problémás profilok aránya elenyésző, egy ezredszázalék alatt van, de aki megszegi a szabályokat, számíthat rá, hogy eltávolítják a profilját. A szolgáltatás fenntartójának gyakorlatát a Die Welt című német napilap honlapján megjelent cikk szerint széles körben vitatják. "Szisztematikus cenzúra és tárgyalás nélkül meghozott ítélet" - véli Scott Kerr, a Kids on TV nevű kanadai együttes vezetője. A meleg-leszbikus aktivista zenekar egyik tagjának profilját március elején egyszercsak törölték, s ezzel a banda 14 ezer kapcsolatot és más művészhez vezető linkeket veszített el.

Kerr arról is beszámolt, hogy több mint egy tucat további meleg művész profilját törölték a zenekar - egyébként a MySpace-en vezetett - cenzúraellenes fórumára érkező bejegyzések szerint. "A művészek szerint a profil-cenzúra virtuális halálbüntetést jelent. Előzetes figyelmeztetés nélkül, önkényesen törlik a profilokat, tehát büntetésnek szánják a cenzúrát" - mondta a torontói zenész.

A MySpace határozottan visszautasítja a vádakat. A vállalat szerint a Kids on TV-tag profiljának eltávolítása pedig nem a meleg-leszbikus közösség ellen irányult, amelynek aktivitására továbbra is számítanak. A kaliforniai központban vizsgálják az esetet és már kapcsolatba is léptek a zenekar menedzsmentjével. A művészek nem elégednek meg ennyivel. Nyílt vitára akarják késztetni a közösségi portál szabályairól Rupert Murdoch konzervatív médiacézárt, aki a News Corp nevű óriásvállalatán keresztül a MySpace tulajdonosa. "Soha nem lesz itt igazi felhasználói demokrácia, tudjuk mi ezt jól, de az sem járja, hogy a vezetés bezárkózik és nem áll szóba a felhasználókkal" - mondta Scott Kerr.