Táblázatok és doksik a Google-től

Vágólapra másolva!
Szerdán magyar nyelvű kezelőfelülettel is elérhető a Google online dokumentumok és táblázatok létrehozására, tárolására és megosztására alkalmas szolgáltatása.
Vágólapra másolva!

Az angol nyelvterületen Docs & Spreadsheets szolgáltatása a lokalizált verzióban Dokumentumok és Táblázatok néven érhető el, URL-je azonban a régi maradt: docs.google.com.

Az ingyenes szolgáltatás segítségével egyszerre akár ötvenen is szerkeszthetik egy szöveges dokumentum vagy táblázat tartalmát. Az Google szerverein tárolt doksik eléréséhez Google-ös regisztrációra van szükség, az állományok létrehozója pedig maga határozhatja meg, mely felhasználók jogosultak szerkeszteni, s melyek csak megtekinteni egy dokumentumot.

Forrás: [origo]
A Dokumentumok és Táblázatok új felülete

A szolgáltatás előnye, hogy ha például többen akarnak véleményezni egy dokumentumot, akkor nem kell a fájl mindegyik változatát körbeküldeni az összes közreműködőnek. A weben mindig a legfrissebb verzió található, a változtatásokat is nyomon lehet követni rajta, s akár az is megoldható, hogy egy szöveg egyes részein más-más ember dolgozzon.

A rendszerbe meglévő dokumentumokat és táblázatokat is fel lehet tölteni, bár tapasztalataink szerint a fájlokból konvertálás során azért előfordulhatnak hibák. A magyar változat premierjével egyidőben az oldal kezelőfelülete is alapos változtatáson esett át, például a dokumentumokat mappákba lehet rendezni, és könnyebb elérni róla a szerkesztésben közreműködő felhasználókat is.