Nem volt internet Zalában

Vágólapra másolva!
Zala megye négy településén szünetelt a kábeltévé-, az internet- és a telefonszolgáltatás, mivel elvágták a Zelka Rt. optikai kábelét - tájékoztatta az üzemeltetési igazgató kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást - közölte Takács Csaba sajtóreferens. Kovács Gyulának, a Zelka Rt. üzemeltetési igazgatójának az álláspontja szerint a hétfőn hajnalban bekövetkezett és csak a késő esti órákra kijavított üzemzavar szándékos rongálás eredménye volt. A tettes felmászott a 20 kilovoltos áram alatt lévő oszlopra, és két helyen elvágta az optikai kábelt. A vezetékből - vélhetően a kábel réztartalma miatt - kivágott egy mintegy félméteres darabot, de miután kiderült, hogy nincs benne hasznosítható fém, otthagyta.

Az optikai kábelben réz helyett üvegszál van, ami veszélyes hulladéknak minősül, ugyanakkor a kábel vastagságból arra lehetett következtetni, hogy csak minimális mennyiségű színesfémet tartalmazhat. A rongálásokkal minden szolgáltatónak, aki színes fémet vagy alumíniumot használ, számolnia kell. Hulladék válik az alumínium jelzőtáblák oszlopaiból és a vasúti biztosítóberendezések kábeleiből. Hiányuk miatt halálos baleset következhet be, a hétfői rongálás miatt négy településen - Vöcköndön, Pókaszepetken, Zalaistvándon és Kemendolláron - nem lehetett telefonálni, internetezni - közölte a Zelka Rt. üzemeltetési igazgatója.