Még soha nem volt ennyi zenekalóz Angliában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez képest tovább nőtt az illegális forrásból zenét letöltő britek száma, akik egyre kevésbé tartanak a törvény kezétől, és közösségi oldalakon találják meg az új kedvenceket.
Vágólapra másolva!

Az Entertainment Media Research (EMR) által megkérdezett 1700 ember 43 százaléka válaszolta azt, hogy nem jogtiszta forrásból tölt le zenét az internetről, szemben a tavalyi 36, illetve a 2005-ös 40 százalékkal - adta hírül a Guardian. A lehetséges büntetéstől mindössze a megkérdezettek 33 százaléka tart, míg tavaly még 42 százalék volt ez az arány.

Csökkenteni kellene az árakat

Aki pedig rákapott a kalózkodásra, annak nincs megállás: majd' minden ötödik megkérdezett azt válaszolta, hogy továbbra is kitartana a zenék beszerzésének ezen módja mellett. A felmérés szerint a zeneletöltők választását elsősorban az árak befolyásolják, ami a kiadók számára is kitörési lehetőséget jelentene: az EMR szerint csökkenteni kellene a digitális formátumban letölthető zeneszámok árát, és míg a régebbi zenéket olcsóbban kellene adni, addig az újakért némi felérat kérhetnének a kiadók - amivel a megkérdezettek közel fel egyet is értene.

A brit zeneipari szövetség (BPI) viszont nem csak a zeneletöltők olcsóbb és differenciált árakkal való visszaédesgetésében hisz, hanem a törvény szigorában is. A szervezet álláspontja szerint a kormánynak az internetszolgáltatókkal összefogva kellene visszaszorítani a kalózkodást a szigetországban, "ha az Egyesült Királyság tudásalapú társadalommá" szeretne válni.

Ízlésformáló MySpace

Pedig a kiadók a szociális hálós oldalakban rejlő lehetőségeket is kihasználhatnák, az EMR felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek több mint fele a MySpace-en vagy a szigetországban igen népszerű Bebo-n keresztül talál rá az új zenékre, és 30 százalékuk ennek hatására tölt le vagy vásárol CD-t.