Szüleik példáját követik a kalózkodó gyerekek

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felmérése szerint a kontinensen élő gyerekek tisztában vannak az illegális online letöltések kockázataival, és a jövőben sem akarnak felhagyni ezzel - hiszen minden ismerősük hasonlóképp cselekszik.
Vágólapra másolva!

A tanulmányt huszonhét EU-tagországban, illetve Norvégiában és Izlandon élő gyerekek bevonásával készítették el az Európai Bizottság megbízásából - számolt be a Hollywood Reporter. Eredményeiből kiderül, hogy bár a gyerekek tudják, hogy jogsértést követnek el az illegális letöltésekkel, a jövőben sem szándékoznak felhagyni ezzel, hiszen rajtuk kívül mindenki más - beleértve a szülőket is - ugyanezt teszi - érvelnek.

Folytatják a letöltést

A kalózkodás melletti érvek között szerepelt az is, hogy a letöltéseket nem kereskedelmi, hanem magáncélra végzik, a letöltéseket kínáló oldalak pedig nyilván kompenzálják az alkotókat. Más gyerekek egyszerűen azzal érveltek, a CD-k és DVD-k túlságosan drágák számukra - ezért töltik inkább le kedvenceiket az internetről. Csaknem az összes megkérdezett ifjonc úgy nyilatkozott, a jövőben sem szándékozik abbahagyni az illegális letöltést. Érdekesség, hogy a gyerekek többsége jobban tart attól, hogy vírust szerez be a letöltőoldalakon, mint attól, hogy esetleg perbe fogja egy lemezkiadó vagy filmstúdió jogi képviselője.

A játék és a chat a menő

Az EU-s felmérésből az is kiderül, hogy az európai internetező gyereke naponta több alkalommal is használják a világhálót, s legtöbbjük saját mobiltelefonnal is rendelkezik. A 9 és 14 év közöttiek leginkább játékra, böngészésre, és a barátokkal való e-mailes vagy chates kapcsolattartásra használják. A gyerekek közül a legtöbb időt a 12 és 14 év közötti lányok töltik online, őket leginkább közösségi oldalak mellett ütik el idejüket. A fiúk főként játékok és zene letöltésére használják a világhálót, de sokan közülük a házi feladat elkészítéséhez is itt keresnek információt.

Meglepő módon a gyerekek a vártnál jobban tisztában vannak az internet veszélyeivel: leginkább a vírusoktól, online csalásoktól, zaklatástól, s a személyes adataik illetéktelen kezekbe kerülésétől tartanak. Többségük tudatában van azzal is, hogy ne találkozzon chaten megismert idegenekkel. Azonban a legtöbb gyerek úgy véli, ha bármilyen probléma merülne fel, azt első körben önmaga, vagy barátai segítségével kísérelné orvosolni, s csak végső esetben fordulna szüleihez.