Fél napra lerobbant a Skype

Vágólapra másolva!
Több millió felhasználó maradt internetes telefon nélkül a szolgáltatatás történetének első nagyobb leállása alatt.
Vágólapra másolva!

A Skype üzemeltetői augusztus 16-án hajnalban tettek közzé egy üzenetet a szájton, miszerint szoftveres probléma miatt 12-24 órás, részleges kiesés várható a szolgáltatásban - adta hírül az Ars Technica. Az eredeti kiírás szerint a világ kedvenc internetes telefonját kiszolgáló, a fájlcserélőknél is használat peer-to-peer rendszerrel akadt valami gond, aminek elhárításáig a Skype-olók türelmét kérte cég.

A leállás több millió felhasználót érintett, akik vagy nem tudtak bejelentkezni a rendszerbe, vagy a bejelentkezés látszólagos sikere ellenére sem voltak elérhetők, vagy akár órákat is késtek a szöveges üzeneteik. A szoftveres probléma javításának idejére a Skype üzemeltetői levették az oldalról a letölthető klienst, a meglévő felhasználókat viszont arra kérték, hagyják futni az alkalmazást, hogy a probléma elhárítása után minél gyorsabban be tudjanak jelentkezni.

A Skype kiesése főleg azokat a felhasználókat érintette kellemetlenül, akik üzleti célra használják a szoftvert, amely sok vállalkozásnál mára szinte teljesen kiváltotta a hagyományos telefont. Az esettel kapcsolatban azonban a tudósítások és elemzők legtöbbje nem habozott megjegyezni: a szolgáltatás megbízhatóságát jelzi, hogy bár felhasználóinak száma az elmúlt években 220 milliósra nőtt, ehhez hasonló probléma eddig még nem fordult elő.