A tévé végét jósolja az internet atyja

Vágólapra másolva!
Vint Cerf, az internet egyik alapító atyja szerint az internetes letöltés ugyanúgy gyökerestül átformálja majd a televíziót, mint anno az mp3 a zeneipart. Víziója szerint a jövőben több műsort fogunk a netről letölteni, mint a tévén nézni, ez utóbbi azonban élő közvetítések platformja marad még egy ideig.
Vágólapra másolva!

A jelenleg a Google internet-evangelistájaként tevékenykedő, idén 64 éves matematikus és informatikus egy brit televíziós fesztiválon úgy nyilatkozott, véleménye szerint a televízió hasonló változásokhoz érkezik, mint amelyek a zeneiparban mentek végre az mp3-lejátszók elterjedése nyomán - írja a The Guardian.

Cerf vélekedése szerint manapság 85 százalékban előzetesen rögzített műsorokat nézünk a tévén: mivel ezek nincsenek időhöz kötve, a jövőben valószínűleg letölthető formában lesznek hozzáférhetők, így a nézők akkor nézik meg őket, amikor épp kedvük szottyan. Ettől eltekintve a tévének továbbra is lesz létjogosultsága: többek közt élő tudósítások, sportesemények közvetítésében.

A YouTube és a hasonló videomegosztó szájtok népszerűsödése nyomán számos tévécsatorna eszközölt komolyabb online fejlesztéseket, például a BBC a múlt hónapban rukkolt elő iPlayer nevű letöltőszolgáltatásával - bár ezt csak a brit internetezők vehetik igénybe.

Cerf úgy véli, az online fejlesztések a jövőben is folytatódni fognak, eredményük pedig az lesz, hogy hamarosan a műsorok zömét interaktív szolgáltatások igénybevételével már az interneten s nem a tévén keresztül fogjuk majd nézni - ez pedig végül a hagyományos műsorszórás halálához vezet.

Az internet atyja elmondta, Japánban már olyan gyors hálózatokat építettek ki, hogy egy hatvanperces filmet 16 másodperc alatt letölthet a tévézni vágyó. A távolabbi jövőben a platformok konvergenciója is várható: például egy tévéműsort megállítva a képernyőn látottakhoz kapcsolódó információkat lehet majd lekérni a netről.

Más szakértők, illetve egyes internetszolgáltató cégek közül sokan úgy vélik, a webes videók megállíthatatlanul növekvő népszerűsége végül az egész világhálót két vállra fekteti majd, mivel a nagyméretű fájlok szimultán letöltése túlterhelheti a hálózatokat. Vint Cerf nem ért egyet ezekkel az érvekkel, elmondása szerint húsz évvel ezelőtt sokan azt jósolták, maga az internet sem lesz képes kiszolgálni a felhasználók millióit, ám ez a félelmük sem igazolódott be.