Chicago ejtette városi wifi-hálózat tervét

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatnak túl sokba kerülne a terv, a lakosságnak pedig nem nagyon lenne igénye rá, ezért nem fedik le a várost drót nélküli nettel - ehelyett az egyik mobilszolgáltató hozza az újabb technológiát, a WiMaxot.
Vágólapra másolva!

Az észak-amerikai metropolisz vezetői úgy vélik, túl sokba kerülne lefedni várost wifivel, amit túl kevesen használnának, ezért elálltak a tervtől - adta hírül az AP hírügynökség. Chicago vezetői tavaly év elején jelentették be az ambiciózus tervet, amellyel vezeték nélküli internet-elérést biztosítottak volna a város lakosainak a közterületeken.

Helyet adni nem elég

A vállalkozásba az EarthLink internetszolgáltatót vonták volna be, a tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, mivel kiderült, egyik félnek sem éri meg a terv. Az önkormányzat úgy tervezte, hogy csupán helyet biztosít a wifi-jeladóknak, azonban kiderült, az alacsony kihasználtság miatt támogatnia is kellene azok üzemeltetését, ami túl sokba került volna, főleg az előreláthatóan alacsony kihasználtság tükrében.

Az USA-ban jelenleg 175 településen üzemel valamilyen nyilvános önkormányzati wifi-hálózat. Budapesten, mint arról korábban beszámoltunk (lásd: Édes álom a nagy pesti wifi-projekt), ugyanilyen módszerrel szeretne közösségi szolgáltatást kiépíteni az önkormányzat, egyelőre töretlen optimizmussal.

Wifi helyett jön a WiMax

Az illetékesek azzal is magyarázták a döntést, hogy az elmúlt két évben jelentősen átalakult a vezeték nélküli netszolgáltatási piac. Bár az önkormányzat a drága wifi-projektet ejtette, a Chicago-iak nem maradnak gyors drót nélküli elérés nélkül: a metropolisz ugyanis egyike lesz azon három amerikai nagyvárosnak, ahol hamarosan elindul a WiMax-szolgáltatás.

A wifihez hasonló, de nagyobb hatótávolságú hálózatot a Sprint mobilszolgáltató építi majd ki jövő tavaszig, amely az otthoni DSL- vagy kábeles internetkapcsolattal megegyező adatátviteli sebességet biztosít majd a felhasználóknak. A drága WiMax-jeladókat a szolgáltatók rendszerint a mobiltornyokra telepítik, ám az egyetlen bázisállomással beépített területen is több kilométeres sugarú kört lefedő technológia - a jelenlegi tervek szerint - gazdaságosabban üzemetethető, mint a pár tíz méteres hatótávolságú wifi.