Egy évre eltűnt a tízmilliós játékprogram

Vágólapra másolva!
Tavaly áprilisban jelent meg a Pro Libertate program, majd októberben eltűnt az egész magyar internetről. A minap került elő újra - közel egy évig nem lehetett elérni a tizenkétmillió forintért ingyenessé tett játékot.
Vágólapra másolva!

2006 áprilisában jelent meg a Rákóczi-szabadságharcot feldolgozó Pro Libertate című magyar fejlesztésű stratégiai játék. Már a megjelenés is vihart kavart, mert a Windowszal való inkompatibilitás miatt sokaknak megkavarta az operációs rendszerét. Októberig folyamatosan jöttek ki bővítések a szoftverhez, sőt novemberben jelent meg a végleges változat - azonban a letöltőhely 2006 októberétől elérhetetlenné vált.

Még tavaly októberben érkezett a honlap fórumára az első bejegyzés egy játékostól, amely arra figyelmeztetett: nem lehet a játékot letölteni. Ezt később több jelzés is követte, a fejlesztők részéről visszajelzés idén nyáron érkezett először, amelyben türelmet kérnek. Bonyolította a helyzetet, hogy az az internetcím, amire a letöltési hivatkozások mutattak, idén nyáron teljesen megszűnt. Végül lapunk érdeklődésére a fejlesztők elnézést kérve az elérhetetlenségért hétvégén ismét letölthetővé tették a játék legfrissebb verzióját.

A Sulinet sem frissít

Emlékezetes: 2006-ban az Oktatási Minisztérium áfa nélkül 9,8 millió forintért megvásárolta a fejlesztőktől a szoftver magyar nyelvű változatának kizárólagos felhasználási jogát. Mint a játék megjelenésekor kiadott minisztériumi tájékoztatásból kiderül: emellett a fejlesztőcsapat vállalta a prolibertate.hu weboldal fenntartását, a fórum működtetését, valamint a szoftvertámogatási szolgáltatásokat. Várhegyi Bulcsú, a játék tervezője szerint a szerződés alapján nem volt kötelezettségük a szoftver elérhetőségét biztosítani, az a Sulinet dolga lenne.

A Sulinet weboldalán azonban nem a legfrissebb verzió van fennt, hanem egy jóval korábbi változat - így az elmúlt közel egy évben a tízmillió forintért licencelt program az érdeklődők, a játékot frissíteni vágyók számára a hazai interneten elérhetetlen volt (a nagyobb hazai játékletöltő oldalak egy korábbi szerzői jogi purparlé miatt már a megjelenés után nem sokkal eltávolították a játékot site-jukról).

Nincs válasz

Megkeresésünkre az Oktatási és Kulturális Minisztérium cikkünk megjelenéséig nem reagált - arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a program legfrissebb verziójának elérhetőségéért a fejlesztők vagy más felelős. Szintén érdekes lett volna arról információt kapni: a fórum üzemeltetése megfogalmazás pontosan mit takar, hiszen technikailag a fórum ugyan valóban működik, ám a felhasználók egy éven keresztül sorjázó hozzászólásait, amelyekben a program elérhetetlenségét jelezték, nem vette figyelembe senki.

A közel egyéves hazai terjesztési pauza ellenére a játék nem utóélet nélküli: angol nyelvű változatát az Egyesült Államokban is terjesztik: 34 dollárért (6500 forintért) vehetik meg a tengerentúlon az amerikai függetlenségi háborúval is játszani engedő programot. Mint Várhegyi Bulcsú érdeklődésünkre elmondta: kint nem nagyon fogy a játék, bár már eladtak belőle 2-3000 darabot, a megtérüléshez legalább ötezernek kellene elkelnie. A fejlesztő szerint az amerikaiak körében kevésbé az 1775-1783 között zajló függetlenségi háború a sláger, mint inkább az 1861-1865 között vívott polgárháború.

Ennek ellenére a fejlesztők újabb háborúk megjelentetését tervezik: hazánkban várhatóan nem jelenik ugyan meg, de külföldön kiadják a Napóleon itáliai hadjáratát tartalmazó játékot, és egy magyar történelemmel kapcsolatos játék fejlesztését is tervezik.