Az APEH szerint problémásak a BSA levelei

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság szerint a BSA hazai vállalkozásoknak kiküldött leveleiben hamisan sugallta, hogy a cégeknek kötelező elküldeniük a szervezetnek szoftvernyilvántartásaikat. Az illegális szoftverhasználat ellen fellépő szervezet az APEH felszólítása nyomán leállította üzeneteinek kiküldését, s a félreértések tisztázását ígéri.
Vágólapra másolva!

Az APEH a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében kötött együttműködési megállapodást a Business Software Alliance-szel (BSA), melynek célja a szerzőijog-sértésekből eredő adócsalások elleni fellépés. Ehhez a megállapodás szerint a BSA szerzői jogi kérdésekben nyújt támogatást, és a szoftverlicenc-szerződések informatikai vonatkozásairól ad tájékoztatást - áll az adóhatóság hétfőn kiadott közleményében.

Ugyanakkor az APEH tudomására jutott, hogy a BSA hazai vállalkozásoknak kiküldött leveleiben a két szervezet közti megállapodásra hivatkozva kérte be a gazdasági társaságoktól azok szoftvernyilvántartását. Bár a kiküldött levelek nem ezt sugallják, ezeket egyébként önkéntes alapon lehet elküldeni a szövetségnek, így ennek elmulasztása nem jár semmiféle hatósági jogkövetkezménnyel, az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását ugyanis a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi.

Mint az adóhatóság közleményében olvasható, a BSA nem egyeztetette az APEH-hal e levelek tartalmát, a levél nem tükrözi a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat, az ugyanis nem biztosít többletjogosítványt a szoftverkalózok ellen küzdő szervezet számára. Az APEH ezért nyomatékosan felhívta a BSA figyelmét arra, hogy ne terjeszkedjen túl a megállapodásban foglaltakon, mivel ez veszélyezteti a megállapodás fenntartását. A szoftveres jogvédők képviselője az adóhatóság megkeresésére ígéretet tett arra, hogy a több ezer tervezett levél kiküldését leállítja, valamint a már kiküldött levelek miatt keletkezett félreértéseket tisztázza.