Nagyvonalúan bánnak adataikkal a britek

Vágólapra másolva!
Az egyre népszerűbb közösségi portálok, mint a MySpace vagy a FaceBook biztonsági kockázatot jelentenek a felhasználók számára egy, a héten közzétett brit tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A közösségi portálok 10,8 millió brit felhasználója olyan "érzékeny" információkat közöl internetes profilján, mint például a születési helye vagy időpontja - áll a "Get safe online" (Szörfölj biztonságosan) kampány keretében elkészített tanulmányban. A közösségi portálok 18-24 év közötti felhasználóinak 34 százaléka közölt bűncselekmény céljából történő felhasználásra alkalmas adatokat.

"Még ha ezek közül egyes információk ártalmatlannak tűnnek is, gazdag anyagot szolgáltatnak a bűnözőknek a csalás minden fajtájához" - mutatott rá tájékoztatási hadjáratot irányító Tony Neate. "A születési ideje és a lakcíme elegendő ahhoz, hogy valaki a nevére szóló bankkártyát váltson ki" - közölte. "Míg az emberek a valós életben soha nem adnák meg ezeket az adatokat idegennek, gond nélkül felteszik a netre, ahol mindenki láthatja."

A felhasználók 15 százaléka egyáltalán nem titkosítja adatait ezeken a portálokon. Az internetezők 24 százaléka pedig ugyanazt a jelszót használja valamennyi weboldalon. A közösségi portálok felhasználói közül 19 százalék egykori szerelme után kutat, a 25-34 éves korosztályban ez az arány 39 százalék. Minden három felhasználó közül egy a főnökéről, a kollégáiról vagy felvételre jelentkezőkről keresett adatokat.