Vágólapra másolva!
1997. december 17-én írták le először a weblog szót, amely egy érdekes weboldalakat naplózó szájtot jelölt.
Vágólapra másolva!

Arról még a téma avatott szakértői is vitatkoznak, hogy melyik volt az első blog, a kifejezés - és minden kétséget kizárólag az egyik első ismert weblog - megalkotójaként viszont Jorn Bargert jegyzi a webtörténet. A mesterséges intelligencia független kutatójaként ismert programozó 1997. december 17-én írta le elször a weblog szót, amivel a BBC magyarázata szerint saját tevékenységét magyarázta el.

Webszájtok listázásából nőtt ki

Robot Wisdom című webnaplójában ugyanis Barger a szakterületével kapcsolatos érdekes weboldalakat "logolt", vagyis gyűjtött egymást fordított időrendben követő naplóbejegyzések formájában. Az évfordulónak emléket állító BBC-cikk is eképpen, vagyis jellemzően egy-egy témára szakosodott, a világháló áttekintését megkönnyítő, annak tartalmait úrafeldolgozó webszájtként definiálja a blogokat.

Míg 1998-ban csak 23 blog létezett, a webes naplóírás 1999-ben kezdett szélesebb körben elterjedni, amikor megjelentek az első, ehhez készített eszközök, például a Blogger.com, amely ingyenes regisztrációt követően tette lehetővé weblog vezetését az arra vállalkozó felhasználók számára. Ugyanebben az évben született meg a blog kifejezés is az eredeti szó rövidítéséből.

Alternatív média, egyéni látásmód

A speciális ismeretek terjesztése mellett a bloggerek egyfajta alternatív tömegmédiát is létrehoztak, amelyben a szólás- és véleményszabadságot nem korlátozza sem a cenzúra, sem az üzleti érdekek, viszont a hagyományos sajtótermékekkel egyenrangú megjelenést biztosít számukra a világháló. Számos esetben egyedül a blogok tájékoztattak hitelesen olyan eseményekről, amelyek a külvilágtól elvágott, vagy erős sajtócenzúra alatt álló területen történtek, például az amerikai bombázás alatt álló Bagdadban, vagy a mianmari zavargások idején.

A legsikeresebb blogok maguk is professzionális online sajtótermékekké nőtték ki magukat, megtartva a műfajra jellemző laza, kötetlen stílust és a szerző személye által meghatározott sajátos látásmódot. Magyarországon a blog leginkább a webes önkifejezés egyik sajátos formájaként vált ismertté, és a személyes naplók mellett a miniszterelnök blogja is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a műfaj bekerüljön a köztudatba.

A világ legnagyobb blogkeresője, a Technorati jelenleg több mint 70 millió webnaplót listáz.