A Napster visszatér az mp3-hoz

Vágólapra másolva!
Vissza a gyökerekhez - gondolhatjuk a Napster hétfői bejelentése nyomán: az illegális fájlcserélőből legitim zeneáruházzá vált szájton hamarosan másolásvédelem nélkül, sima mp3-formátumban is lehet majd dalokat vásárolni. Hasonlókat tervez januártól a Sony BMG is.
Vágólapra másolva!

A Napsteren jelenleg csak digitális másolásvédelemmel ellátott zeneszámokat lehet vásárolni - a dalokba DRM-megoldást építenek, ami megakadályozza illegális terjesztését, ugyanakkor nehézkessé teheti a privát célú használatot is, mivel például csak megfelelő hordozható eszközre és bizonyos számú PC-re lehet átmásolni az így beszerzett zeneszámokat.

A vásárlók pedig egyáltalán nem boldogak ettől - s egyre több cég jön rá, hogy akár a mindennemű védelem nélküli online zenék árusítása is jó biznisz lehet: a nagyok közül az iTunes, az Amazon és a Zune is árusít már hagyományos mp3-formátumú számokat többek közt az EMI, a Vivendi Universal és a Warner Music kínálatából.

Ezekhez a szolgáltatásokhoz csatlakozik 2008 második negyedévétől az mp3-zenék elterjesztésében főszerepet játszó, bár már régóta nem illegális zeneforrásként működő, jelenleg 750 ezer fős előfizetői bázissal rendelkező Napster is - jelentette be a cég.

Ugyancsak most jelentette be a Sony BMG, hogy január közepétől lehetővé teszi a rajongók számára kedvenc zenéik letöltését mp3-formátumban. A társaság Platinum MusicPass nevet viselő szolgáltatásának használatához boltokban megvehető bónok formájában lehet majd kreditet vásárolni, az ezeken lévő azonosítószám beírásával lehet majd letölteni az albumokat.