Meghalt az iraki katonablogger

Vágólapra másolva!
Andrew Olmsted őrnagy utolsó blogbejegyzése (postja) már posztumusz jelent meg. A Rocky Mountain News Irakban szolgáló internetes naplóírója elesett.
Vágólapra másolva!

Az őrnagyot egy katonatársával Szadíja térségében támadták meg fegyveres lázadók. A támadást egyikük sem élte túl. Olmsted tavaly május 21. óta írta blogját, amely az AndrewOlmsted.com címen érhető el. Minden eshetőségre felkészülve előre elkészítette az "utolsó bejegyzést", amelyet átadott egy barátjának, hogy halála esetén publikálja a honlapon. Ebben a 37 éves katona figyelmeztet: ne használják fel a halálát sem a háborúellenes sem a háborút támogató propaganda céljára.

"Az életem nem szolgálhat arra, hogy embereket az egyik vagy másik oldalon elnémítson" - írta - "megvan a magam véleménye arról, hogy mit kellene tenni Irakban, de mivel nem vagyok abban a helyzetben, hogy erről prédikálhassak, azt sem szeretném, ha valaki más kovácsolna erkölcsi tőkét belőlem, hogy igazolja álláspontját. Amit mellesleg én magam valószínűleg sosem igazolnék".

Olmsted utolsó bejegyzésében Platónt idézi: "csak a holtak látták a háború végét". A blogot rendszeresen nyomtatásban is megjelentető Rocky Mountain News szerkesztője, John Temple mély megdöbbenésének adott hangot Olmsted halála miatt. "Az őrnagy bátor ember volt, tanulságos tapasztalatokat és gondolatokat osztott meg velünk a blogján. Az iraki eseményeket olyan megvilágításban mutatta be, amelyre egy újságíró sosem lett volna képes".

"Akár hiszitek, akár nem, [halálomban] a legjobban a blogírás hiányzik" - írja posztumusz cikkében Andrew Olmsted - "a lehetőség, hogy gondolataimat (virtuális) papírra vethetem, és megoszthatom az emberekkel, akik válaszolhatnak nekem. Még akkor is, ha nem mindig értenek velem egyet. Ha valaha is eljön a demokrácia végső győzelme, az abban fog állni, hogy az emberek megpróbálják megérteni politikai ellenfeleiket ahelyett, hogy egyszerűen csak el akarnák taposni őket".