Űrséta a Google Earthszel

Vágólapra másolva!
Régi csillagtérképekkel és napi hírekkel bővült a Google virtuális földgömbje, amelyen már virtuális sétát is tehetnek a felhasználók. A frissítéssel különleges műholdas felvételek és a csillagászattal, az űrrel foglalkozó podcastok is bekerültek az ingyenes programba.
Vágólapra másolva!

A Google Skyba bekerült antik csillagtérkép Giovanni Maria Cassini ötvösmester 1792-ben készített éggömbjén alapul. Ez a régi térkép önmagában nézve is rendkívül érdekes, erről bárki meggyőződhet a David Rumsey gyűjtemény vonatkozó oldalain, ám a modern eszközök által készített fotók rávetítésével csak még érdekesebbé válik. A Skyban kattingatva és a feljövő oldalakat elolvasva eddig is órákat lehetett eltölteni, a történelmi nézet behozatalával fokozottan igaz lett. Ne fogjon senki könnyelműen a földömb pörgetéséhez. A szoftverbe bekerült másik új nézet csillagképeket tartalmaz. A csillagokat összekötő vonalakon túl külön grafikus réteg is bekapcsolható, amely Johannes Hevelius 1690-es csillagképeket ábrázoló metszeteit tartalmazza.

Forrás: [origo]

Kevéssé látványos, de jelentős fejlesztés, hogy a Google nyilvánosságra hozta a szoftver alkalmazásprogramozási felületét, azaz API-ját, amelynek segítségével a programozók saját szoftvereikből meghívhatják a Google Earth képtárát.

A program Sky részében sajnos még nem elérhető az Earthben már működő egyszerű repülőgép-szimulátor - melyet a Ctrl-Alt-A gombok megnyomásával lehet előhívni -, így Pirx pilótát egyelőre még nem játszhatnak a felhasználók. Vezetett túrák azonban már elérhetők, így bárki megtekintheti az űr legnépszerűbb helyeit. A túrákhoz gazdag szöveganyag is jár, igaz, egyelőre csak angolul.

Forrás: [origo]

A csillagászattal mélyebben foglalkozni kívánóknak olyan remek magyar források állnak rendelkezésére, mint például az ELTE Sky Server-e, ahol a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program által hét év alatt gyűjtött adatokhoz lehet hozzáférni. A csillagászat.hu hangarchívuma pedig űrkutatással és csillagászattal kapcsolatos anyagok tárháza.

A Google Earth szoftver ingyenesen letölthető szoftver, használatához elég egy közepesen erős számítógép, és remekül működik az átlagi otthoni internetkapcsolatokon.